Vilka är företagen, var finns kompetensen och hur grön är industrin egentligen?
Han kom till samrådet för LKAB:s industripark Reemap med frågor och oro för buller och utsläpp. Efteråt var Håkan Bergström, fast boende på Sandön, nöjd med de svar han fått.
Länsstyrelsen följer Svenska kraftnäts projekt att på rekordtid förstärka kraftnätet i norra Sverige. En oro finns över att myndigheten inte fått extra resurser för arbetet.
Drygt åtta miljarder att leka med. Uppdraget är att på rekordtid bygga kraftledningar i norra Sverige – ett projekt som ses som kritiskt för att de gröna investeringarna inte ska bromsas.
Christoffer Svanberg, vd för Node Pole, tycker att Sverige borde marknadsföra sig tydligare mot företag som söker nya länder att etablera sig som en plats med mycket låga utsläpp av koldioxid. ”Sverige har en fantastisk möjlighet att göra ett bidrag till det globala”, säger han.
H2 Green Steel öppnar för att köpa järnmalm från Latinamerika om det kärvar med LKAB. I en stor intervju berättar bolagets vd Henrik Henriksson om jakten på miljardfinansiering, bolagets avsikt för inköp av malm och förnyelsebar el och om vikten av den pågående tillståndsprocessen.
Vilka är företagen, var finns kompetensen och hur grön är industrin egentligen?
Vad forskas det på, hur sprids lärande och vilka innovationer gör utvecklingen möjlig?
Följ diskussionen och delta i samtalen där många röster blir hörda.
Samarbete, service och stadsplanering – hur ska kraven på snabb tillväxt mötas?
Möt människorna som flyttar hit, stannar, drabbas eller får nya möjligheter.
Under våren är jag gästforskare på Arizona State University (ASU) i Phoenix, vilka är framstående inom hållbar utveckling. Det som lockade mig var deras fokus på den sociala delen av hållbar utveckling och att tänka kring framtiden.
För en fossilfri värld måste energisystemen ställa om. Världen behöver producera, lagra och förflytta energi på nya sätt när vi snabbt ska komma bort från fossilberoende. Men visste du att dessa steg tillsammans med andra klimatanpassningar kräver enorma mängder basmetaller, inte minst koppar.
Sverige är idag ett av de mest avreglerade länderna i världen sett till hur vi hanterar våra naturresurser. Ändliga naturresurser, som mineraler, skänks närmast bort.
Klimatfrågan är högt på dagordningen för alla beslutsfattare, inte minst nu när det sker en industriell revolution här i norr där klimatsmarta nya tekniker leder till enorma miljardinvesteringar.
Den senaste IPCC-rapporten konstaterar att det faktiskt finns en liten chans att klara klimatmålen. Om uppvärmningen ska hållas under 1,5 grader måste utsläppen av växthusgaser vända senast 2025. Det är mycket gott om bråttom och väldigt ont om tid.
Ännu ett fantastiskt besked. Fler miljarder för att påskynda den industriella omställningen.
Europas största vindkraftspark har hunnit drygt halvvägs i bygget. Men en ny tillståndsansökan gör att projektören Svevind befarar att Markbygdens slutförande kan försenas. Samtidigt öppnar bolaget för att parken kan effektiviseras och moderniseras.
Villaägarnas riksförbund sågar regeringens planer på ekonomiska incitament till kommunerna i syfte att öka stödet för etableringen av vindkraft.
Vilken nivå kan ersättningen för vindkraftsetableringar hamna på? En uträkning visar att Markbygdens vindkraftspark kan ge Piteå kommun nästan 20 miljoner per år.
För att öka acceptansen för vindkraftsparker ska en ny ersättning till lokalsamhället bli verklighet. Det beskedet kommer från klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).
Avtal med samebyarna om ersättning för vindkraftsparker är alltid tecknade i samförstånd, uppger Vattenfall. Samtidigt öppnar kraftjätten för att avtalen kan förbättras.
I takt med att vindkraften expanderar skrivs allt fler sekretessbelagda avtal mellan projektörer och samebyar. En ny studie visar att avtalen missgynnar renskötseln. Svaipa är en av samebyarna som tecknat avtal och uppger sig vara allt mer trängd.
I och med bygget av Markbygden är Piteå den kommun i norra Sverige där vindkraften fått överlägset starkast fäste. Vi har färsk statistik kommun för kommun där vi kartlagt all befintlig och planerad vindkraft i Norrbotten och Västerbotten.
Riskerar norra Sverige att förvandlas till en enda stor vindkraftspark när de nya industriernas energibehov ska mättas? De samiska organisationerna skärper tonen, talar om grön kolonialism och pekar på en norsk dom som kan förändra spelfältet. Samtidigt tonar vindkraftens största branschorganisation ned hotbilden.
Gröna företag kan få förtur i kön till det svenska kraftsystemet. Det öppnar energiminister Khashayar Farmanbar (S) för i en stor intervju om utbyggnaden av elnätet och hotet om förseningar för de stora industriplanerna i norr.
De tar inte nej för ett svar. Såväl tunga bolag som politiker förväntar sig en lösning av elbehovet för de gröna industriprojekten i norra Sverige.
Peter Lindvall, Nyhetschef NSD