Gruvavfallet ska bli till guld, eller åtminstone dollar, när LKAB:s framtidsprojekt Reemap går mot nästa steg. Anläggningen på Svartön ska låsa upp Per Geijer-fyndighetens fulla potential att bli mer än en järnmalmsgruva. Och på köpet göra gruvjätten till gips- och gödseljätte.
Stegra växlar upp takten i rekryteringen. 500 personer hade anmält sig till rekryteringsmötet på måndagen, 35 valdes ut och fick en inbjudan. Peter Dahlqvist är en dem som bjudits in. – De kommer inte upprepa Northvolts misstag, säger han.
Projektet Luleå industripark upphör för att ge effektivare hantering av industrialiseringen i Luleå. "Det blir både tydligare och effektivare", säger Anna Lindh Wikblad, kommundirektör i Luleå kommun.
Northvolt, Boliden, LKAB, H2 Green Steel och många fler. De nya industrierna och samhällsomställningen rycker fram på bred front. Kolla hur långt satsningarna kommit i vår klickbara grafik.
I januari 2026 ska första tåget köra på den järnväg som nu byggs till det nya stålverket Stegra i Boden. I dag en hektisk arbetsplats. "Det som är utmanande är att det är så kort byggtid", säger Mattias Pesonen, projektchef på Peab.
Problemet med att varumärkesskydda företagsnamnet var en av anledningarna till namnbytet från H2 Green Steel till Stegra. "Det har tagit ett år att hitta det nya namnet", säger Henrik Henriksson, vd.
Northvolts kräftgång skakar om den gröna omställningen. Men batterijättens kris kommer inte sänka de industriprojekt som planeras i Norrbotten.
Accelerationskontorets arbete att öka takten i industrins omställning fortsätter. Det är regeringens svar på Nordströms avhopp.
Regeringen presenterade under fredagen en strategi för utvecklingen i norra Sverige, men utan klar finansiering vilket kritiseras av S-kommunalråd i Norrbotten.
Under nästa år kommer H2 Green Steel att behöva anställa 80-100 personer per månad för att klara bemanningen. Målsättningen är att en tredjedel av personalen ska rekryteras från regionen.
Det tidigare S-kommunalrådet i Luleå, Niklas Nordström, får en nyckelroll i den gröna omställningen. "Känns som ett väldigt viktigt uppdrag" säger han
Den spanska konstgödseltillverkaren Fertiberia har en viktig pusselbit på plats. Enligt väl informerade källor är det klart med eltilldelning för den planerade fabriken i Luleå.
Svenska ventilationsjätten Lindab ansluter sig till H2 Green Steels kundlista. Bolaget, som har verksamhet i Luleå, ska köpa 159 000 ton klimatsnålt stål från stålverket i Boden.
Det är möjligt att gifta ihop traditionell socialdemokratisk industripolitik med högre krav i miljö- och klimatpolitiken.
Rapporten "Från brunt till grönt" redovisar inte motpartens argument och blir en form av klimatförnekelse. Det menar debattören Arne Müller.
"Hånskrattande åt klimatåtgärder riskerar att polarisera debatten och göra att många drar sig för att delta – tvärtemot vad vi behöver", skriver gästkrönikör Anna Krook-Riekkola, biträdande professor i Energiteknik vid LTU. Hon menar att det är viktigt att forskare orkar ta debatten.
Inom den gröna industrialiseringen i norra Sverige är efterfrågan av kompetensförsörjning hög, medan arbetslösheten är lägst i hela landet. Detta har skapat möjligheter för privatpersoner att sätta guldkant på tillvaron genom att hyra ut sina bostäder till gästarbetare och kandidater som lockats till Norrland.
Nya gruvor ger nästan alltid upphov till stora känslor och uranditon mer än de flesta andra. Men det vore oetiskt av oss att inte bryta det uran vi har om omständigheterna tillåter det.
"Det behövs ett fungerande samspel mellan företag och lokalsamhälle", skriver NSD:s politiska chefredaktör Olov Abrahamsson.
H2 Green Steel har tecknat ett avtal med Linde för leverans av industrigaser. Den tysk-amerikanska gasjätten kommer att bygga en anläggning i Boden.
Hybrit vill utföra ännu mer forskning kring storskalig lagring av vätgas. Därför förlängs pilotprojektet i Svartöberget till 2026.
Nu skingras dimman ytterligare när det gäller Luleås framtida fjärrvärme. LKAB planerar att tillverka svavelsyra i sin industripark – och där finns möjligheter till överskottsenergi.
Elproduktionen är en nyckelfråga för de pågående industrisatsningarna, men frågetecknen är många. På kort sikt ska vindkraften täcka behovet, men på längre sikt är målsättningen ny kärnkraft och även länet kan få reaktorer. "Vi vet att det finns ett stort intresse i hela landet, också här", säger Vattenfalls vd Anna Borg.
Metallforskningsinstitutet Swerim vill bygga en ny demonstrationshall på 600 kvadratmeter i Luleå. Kostnaden för projektet är beräknad till knappt 50 miljoner kronor.
Det nya fossilfria stålverket i Luleå kommer att byggas på den gamla Stålverk 80-tomten och arbetet med det är redan igång.
En stor portion framtidstro och ett visst mått av oro för vilka som ska besätta jobben på det nya stålverket. "Det blir en fantastiskt häftig resa att få vara med och starta upp det nya och samtidigt stänga av det gamla", säger mekanikern Ronja Viksten.
SSAB:s styrelse beslutade på tisdagen att bygga ett helt nytt stålverk och en anläggning för kallvalsning och galvanisering i Luleå.
Vilka är företagen, var finns kompetensen och hur grön är industrin egentligen?
Vad forskas det på, hur sprids lärande och vilka innovationer gör utvecklingen möjlig?
Följ diskussionen och delta i samtalen där många röster blir hörda.
Samarbete, service och stadsplanering – hur ska kraven på snabb tillväxt mötas?
Möt människorna som flyttar hit, stannar, drabbas eller får nya möjligheter.