Vilka är företagen, var finns kompetensen och hur grön är industrin egentligen?
Samtidigt som arbetet i Norra Svartbyn skrider framåt i rask takt kvarstår ett antal frågetecken kring H2 Green Steels verksamhet. Hur går det för stålutmanaren?
Svensk industrihistoria skapas där väldiga, gula maskiner arbetar i det vidsträckta området i Norra Svartbyn. Nu berättar H2 Green Steels byggchef Andy Turner om hur det gigantiska stålprojektet framskrider, när sprängningar planeras och hur resten av tidsschemat ser ut.
…som är ny vd och koncernchef vid Copperstone Resources, som planerar att återöppna den nedlagda koppargruvan Viscaria i Kiruna.
Ännu finns ingenting av det nya på plats. Men planen är att Luleå industripark ska etableras som ett framtida besöksmål och ett nav för den gröna omställningen i norra Sverige.
Northvolt, Boliden, LKAB, H2 Green Steel och många fler. De nya industrierna och samhällsomställningen rycker fram på bred front. Kolla hur långt satsningarna kommit i vår klickbara grafik.
Det stormar om Hybrit och de gröna industrierna i norra Sverige. Förre näringsminister Anders Sundström anser att kritiken mot att projekten fått statsstöd är felaktig och att grunden till debatten är en kamp om elen.
För att motivera den statliga uppbackningen bör samtliga effekter av satsningen på vätgasstålet sammanvägas. Det anser docent Johan Lundberg, nationalekonom och föreståndare för Cerum, Centrum för regional vetenskap vid Umeå universitet.
LKAB tillbakavisar kritiken från nationalekonom Magnus Henrekson angående Hybrit-projektet. "Vettigt att alla dessa saker diskuteras men jag är oroad över Henreksons tankevurpor", säger kommunikationsdirektör Niklas Johansson.
Hybrit, H2 Green Steel och SSAB:s framtida stålproduktion kraschlandar på grund av orealistiska elbehov och brist på arbetskraft – samtidigt som norrbottningarna får betala notan. Domedagsprofetian kommer från nationalekonomen Magnus Henrekson. "Den rimliga slutsatsen är att inte gå vidare med Hybrit", säger han.
En stor europeisk översyn av elprisområden är redan igång. Svenska kraftnät anser därför att kravet om att sätta press på Tyskland är delvis överspelat.
Att göra Sverige till ett elområde är helt fel väg att gå. Det kommer inte leda till lägre elpriser i södra Sverige, men kan däremot riskera de gröna investeringarna i norr. I stället borde regeringen sätta press på Tyskland.
Jag öppnar samebyns mailbox och det formligen rasar in förfrågningar, information och remisser av olika typer aktiviteter som planeras genomföras i vårt område från väst till öst.
Under 2022 uppgick elproduktionen från vindkraften i Sverige till hela 33 TWh (terawattimmar).
I slutet av förra året inleddes en våg av kritik mot de enorma nyindustriella projekten i Norrbotten och Västerbotten och kanske finns det skäl att inte enbart rusa fram i euforisk blindhet.
Det är beklämmande att se att Moderata ungdomsförbundet även i Norrbotten ansluter sig till den ”Stoppa Hybrit-kampanj” som bedrivs av olika kolonisationsaktörer från södra Sverige. Detta utan att bemöda sig om att ta reda på lättåtkomliga offentliga fakta.
Sedan 1600-talet har naturresurserna i norra Sverige lockat, frammanat drömmar om rikedom, välstånd och makt. Riksrådet Axel Bonde skrev till rikskanslern Axel Oxenstierna om fyndet av silver på Nasafjäll år 1635 ett ofta citerat uttalande som präglade synen på den norra landsändan: ”Med Guds hjälp ska detta blifva de svenskas Västindien.”
I Sverige har vi själva valt att bygga ihop elnätet med alltfler europeiska länder, i huvudsak av kommersiella skäl men också av säkerhetsmässiga skäl för att kunna importera el när elproduktionen i Sverige hackar.
Någon gång under nästa år går Råbäckens transformatorstation om kärnkraftverket Oskarshamn och blir Sveriges kraftigaste anslutningspunkt. Häng med innanför grindarna till Markbygdens hjärta, en samhällsviktig anläggning belagd med hög säkerhet för skydd mot spioneri, sabotage och terroristbrott.
...som lämnar jobbet som avdelningschef för stadsplanering vid Luleå kommun för att bli projektchef för Luleå industripark, det industriområde som växer fram i Luleå på Hertsöfältet och Svartön.
LKAB investerar 400 miljoner och blir huvudägare i det norska företaget Reetec AS. Affären lägger grunden för ett fabriksbygge och en produktion som kan konkurrera med Kina om framställning av sällsynta jordartsmetaller.
Den nya regeringens vilja att satsa på kärnkraft riskerar att skapa en osäkerhet kring utbyggnaden av vindkraft. "Som läget är i dag känns situationen en aning wobblande", anser Svevind, bolaget bakom Markbygden.
Ökade kostnader för energi och material, men samtidigt långa planeringshorisonter och projekt med starkt stöd. Trots krig, börsfall och dyrare byggen signalerar bolagen ingen direkt oro för framtiden – med ett undantag: elproduktionen.
Subventionen för elnätsanslutning för vindkraft till havs avvecklas i det nya regeringsunderlaget Tidöavtalet. Vindkraftsbolagen dyker på börsen. Från branschen är kommentarerna avvaktande.
Krig, börsfall och skenande byggkostnader. Så här kan den turbulenta omvärlden påverka de stora industriprojekten i norra Sverige, enligt två experter.
Investeringar på 1 000 miljarder var en milstolpe för satsningarna i norra Sverige som gav eko över hela världen. Nu har ytterligare 100 miljarder tillkommit. Vi har listan på de nya projekten.
Northvolt, Boliden, LKAB, H2 Green Steel och många fler. De nya industrierna och samhällsomställningen rycker fram på bred front. Kolla hur långt satsningarna kommit i vår klickbara grafik.
…som efter ett drygt halvår som tillförordnad vd för Hybritprojektet nu formellt utsetts till vd.
Vilka är företagen, var finns kompetensen och hur grön är industrin egentligen?
Vad forskas det på, hur sprids lärande och vilka innovationer gör utvecklingen möjlig?
Följ diskussionen och delta i samtalen där många röster blir hörda.
Samarbete, service och stadsplanering – hur ska kraven på snabb tillväxt mötas?
Möt människorna som flyttar hit, stannar, drabbas eller får nya möjligheter.
Peter Lindvall, Nyhetschef NSD