Projektet har döpts till Power2Earth, och drivs av Fertiberia tillsammans med Nordion energi och Lantmännen.
Tanken inledningsvis var att bygga en fabrik för tillverkning av fossilfritt konstgödsel på Hertsöfältet, där spanjorerna har en markanvisning. Vätgasen skulle produceras i Boden och ledas till Luleå via en pipeline.
Men vätgasproduktion kräver enorma mängder el. Fertiberia har tidigare beräknat årsförbrukningen till 4-5 terawattimmar per år för hela projektet, vilket är en tredjedel av Luleälvens kapacitet.
Eftersom det är trångt i nätet i Luleå/Boden-området och Fertiberia hade en kölapp en bit bak i kösystemet körde projektet fast.
Lösningen blev att flytta vätgasfabriken västerut. Nu är planen att anlägga den vid Letsi kraftstation i Vuollerim, där det finns mer ledig effekt. I gengäld behövs en betydligt längre pipeline, cirka 15 mil lång.
Elbehovet för konstgödselfabriken i Luleå är däremot på en nivå som är möjlig att hantera, och enligt våra källor är det klart med ett elavtal. Det är dock ingenting som elbolag eller parterna i Power2Earth bekräftar rakt av.
Varken Vattenfall eldistribution eller Luleå energi kommenterar eventuella kundavtal innan de blivit offentliga.
Ulrika Hagman, projektchef vid Power2Earth, lämnar följande kommentar:
– Vi arbetar intensivt med hela vårt effektbehov till projektet, och för vårt behov till produktionsanläggningen i Luleå känner vi oss trygga.
Eltilldelningen för vätgasfabriken vid Letsi är däremot ännu inte klar, enligt samma källor.
Förra veckan presenterade Vattenfall planer på att starta en vätgasfabrik och vätgaslager vid Porsi kraftstation. Även den är belägen i Vuollerim. Platsen är en av flera i Norrbotten som Vattenfall utreder.
Två liknande jätteprojekt som kan bli grannar väcker frågor.
Har projekten något med varandra att göra?
– Vi arbetar enligt plan med vårt vätgasprojekt och ser positivt på utvecklingen. Vi kommenterar däremot inte andra aktörers satsningar. Det är frågor de själva får besvara, säger Niclas Karnhill, projektkommunikatör på Power2Earth.
– Vi har många kontakter i regionen och är medvetna om att det finns flera förstudier och projekt i ett tidigt skede men det finns ingen direkt koppling mellan projekten. Det är inget konstigt att olika spår utvecklas parallellt i detta stadium, säger Mikael Nordlander, utvecklingschef för Vattenfalls industrisamarbeten.