Vissa dagar vecka 45 stoltserade elområde två, delar av Västerbotten, Dalarna, Gävleborg samt Västernorrland och Jämtland med minuspriser samtidigt som elen var något dyrare i elområde 1, norra Västerbotten och Norrbotten. Historiskt har det varit ovanligt med skillnader mellan de två elområdena, SE1 och SE2.
Men när Svenska Kraftnät i slutet av oktober införde EU:s nya system, det som kallas flödesbaserad kapacitetsberäkning, följde en förändring.
– Från att det tidigare harmoniserat och varit ganska identiskt har antalet timmar som priset varit identiskt slagits isär, säger Magnus Tillqvist, chef för analys och krafthandel på Luleå Energi.
Han hänvisar till en jämförelse mellan 15 dagar innan införandet av det nya systemet och 15 dagar efter. Före 30 oktober var spotpriset identiskt 369 av 384 timmar. Samma jämförelse efter 30 oktober var priserna, timme för timme, identiska endast 22 timmar.
– En förklaring till att de här skillnaderna har uppstått är att det varit fel på en transformatorstation i Stockholmsområdet (SE3).
På grund av det har elen tagit omvägar till SE3 och det har uppstått inlåsningseffekter. Därför fick helt plötsligt SE2 minuspriser, trots att det mesta av elen förra veckan producerades i Norrbotten.
– Man pratar om det som ett icke-intuitivt flöde, det kan låta tekniskt, men betyder att elen går från ett område med högre pris till ett område med lägre pris, säger Tillqvist.
– Helst vill man ju ha elen där efterfrågan är som störst.
Ska vi vänja oss vid kaosartade elpriser med EU:s nya system? Det är för tidigt att säga, menar Magnus Tillqvist. Beräkningar som gjorts innan systemet sattes igång visade att SE1 kunde räkna med 6 procent högre elpriser.
– Men man ska vara försiktig att dra för stora slutsatser. När det simulerats i förväg har det gjorts på ett sätt som inte speglat det skarpa läge vi har nu.
Samtidigt har prognosen på terminsmarknaden tagit höjd för högre elpriser.
– Men då handlar det om prisskillnader mellan SE1 och SE2 på runt ett öre. Inte de här stora slagen som vi sett nu.
Målsättningen med systemet är att kräma ut mer ur det befintliga systemet, utan att behöva investera dyra pengar i utbyggd kapacitet. Men elpriset kommer fortsatt att påverkas mer av andra faktorer, enligt Tillqvist.
– Det som påverkar mycket är tillgången av produktion och temperaturen. Vid varma temperaturer blir det låg efterfrågan och blir det kallt samtidigt som vi har begränsat med exempelvis vindproduktion, kommer priserna att stiga.
När nu vintern står för dörren i Norrbotten pekar därmed elpriserna uppåt och i skrivande stund är dagspriset på en kilowatttimme 129,46 öre. Bland annat på grund av att vindkraftens produktion störtdykt till tre procent samt ett driftstopp hos finska kärnkraftverket Olkiluoto 3.
Prognosen för december pekar på 41 öre/kWh i SE1. Dagspriset i SE2, 19 november, var 127,79 öre/kWh. Jämför det med förra veckan då vindkraften gick för fullt och vid något tillfälle stod för hälften av elproduktionen. Då hade Norrbotten 2 öre/kWh i slutet av veckan.
Så hur ska man tänka som kund kring rörligt eller fast elpris med läget vi har idag?
– Det är väl samma grundtips som alltid: Kan man parera svängningarna så kan ett rörligt pris vara bra över tid. Vill man veta sin elkostnad i förväg och inte kan parera svängningar, så är det kanske bättre att binda, säger Magnus Tillqvist.