Wetterstrand visar vägen

Det är möjligt att gifta ihop traditionell socialdemokratisk industripolitik med högre krav i miljö- och klimatpolitiken.

"Vill vi öka självförsörjningsgraden innebär det en ökad energianvändning och en större miljöpåverkan här, men det blir ändå avsevärt mindre än om produktionen sker någon annanstans", konstaterar Maria Wetterstrand, Miljöpartiets språkrör 2002-2011.

"Vill vi öka självförsörjningsgraden innebär det en ökad energianvändning och en större miljöpåverkan här, men det blir ändå avsevärt mindre än om produktionen sker någon annanstans", konstaterar Maria Wetterstrand, Miljöpartiets språkrör 2002-2011.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2023-12-06 06:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Sverige har för stort fokus på lokala miljöeffekter, menar Maria Wetterstrand, Miljöpartiets språkrör 2002-2011, i en intervju med tidningen Näringslivet.

”I värsta fall blir konsekvensen att en liten lokal effekt på en plats förhindrar etableringar som kan ha enormt positiva effekter, inte minst på samhällsnivå och global nivå”, säger hon.

Det är ett resonemang som finns skäl att begrunda för alla delar av miljö- och klimatrörelsen.

Att plocka upp sällsynta jordartsmetaller och annat ur marken i Sverige innebär en lokal miljöpåverkan. Men det innebär samtidigt att Sverige och Europa blir mer självförsörjande på råmaterial, komponenter och teknologi som behövs för den gröna omställningen, vilket innebär ett minskat beroende av import från länder som Ryssland, Kina och Kongo som har både lägre miljökrav och sämre arbetsförhållanden.

"Vill vi öka självförsörjningsgraden innebär det en ökad energianvändning och en större miljöpåverkan här, men det blir ändå avsevärt mindre än om produktionen sker någon annanstans", konstaterar Wetterstrand.

Liknande resonemang hörs även från andra delar av Miljöpartiet – exempelvis Gröna Studenter i Expressen 17 november och en grupp lokala MP-politiker i Dagens Industri 3 februari 2022.

Sådana signaler underlättar också för ett samarbete mellan de rödgröna partierna och möjligheterna att gifta ihop traditionell socialdemokratisk industripolitik med höga ambitioner i miljö- och klimatpolitiken. 

En sådan politik är dessutom i allra högsta grad rationell och verklighetsförankrad.

Titta bara på det som sker i norra Sverige just nu. Investeringarna i förnybar energi och grön stålproduktion innebär nya jobb och inkomster. Men de är också bra för att pressa ned koldioxidutsläppen och minska klimatavtrycken.

Dessa investeringar är även förklaringen till att det gamla krislänet Norrbotten numera hör till de län som har absolut lägst arbetslöshet i Sverige.

Med andra ord: Det går att förena välfärds-, jobb-, tillväxt- och klimatpolitik. Att göra Sverige till världens första fossilfria välfärdsland är en i allra högsta grad realistisk ambition.

Men omställningen innebär också, som Maria Wetterstrand helt riktigt påpekar, viss lokal miljöpåverkan. 

Allt kommer inte att förbli vid det gamla och se ut som förr när det investeras i vindkraftverk, solcellsparker, elfordon, framställande av koldioxidfri järnsvamp, fossilfri stålproduktion och annat som är bra för livet på planeten.