Vattenfalls vd i Luleå – dörren öppen för kärnkraft i Norrbotten

Elproduktionen är en nyckelfråga för de pågående industrisatsningarna, men frågetecknen är många. På kort sikt ska vindkraften täcka behovet, men på längre sikt är målsättningen ny kärnkraft och även länet kan få reaktorer. "Vi vet att det finns ett stort intresse i hela landet, också här", säger Vattenfalls vd Anna Borg.

Ett av momenten låter besökarna bygga en damm för att stoppa upp älven. Lyckas de inte så blir Duplostaden nedströms översvämmad.

Ett av momenten låter besökarna bygga en damm för att stoppa upp älven. Lyckas de inte så blir Duplostaden nedströms översvämmad.

Foto: Thomas Lövgren

Norrbotten2024-04-26 09:43

Nyheten i korthet

  • Vattenfalls VD Anna Borg öppnar för ny kärnkraft i Norrbotten för att möta behovet av elproduktion för framtida industrisatsningar. På kort sikt ska vindkraften räcka, men på längre sikt är målet ny kärnkraft.
  • Borg framhåller att det är viktigt att väcka intresse för energibranschen tidigt för att säkra framtida medarbetare. Hon är inte orolig för att elproduktionen inte ska räcka fram till 2030, men ser behov av mer elnät och elproduktion på längre sikt.
  • Anna Borg är bekymrad över att utbyggnaden av vindkraft går för långsamt och att det behövs mer dialog med boende i områden där vindkraft ska byggas samt en ersättningsmodell för kommuner där vindkraft byggs.

Stämningen är milt sagt stimmig på Teknikens Hus i Luleå. En ny permanent utställning som fått namnet "Drivkraft" ska invigas. Luleå Energis vd Malin Larsson, Vattenfalls koncernchef Anna Borg och Teknikens Hus verksamhetschef Kristina Jonsson ska tala om vikten av att unga förstår var energi kommer ifrån och om typ tio år söker jobb på något energibolag. Men till tonerna av Hoojas "Donkey Kong" stjäl de unga reportrarna Pelle och Vera showen. Avspärrningarna hävs och en samlad skara barn rusar ut bland mobilladdande hamsterhjul, elektrolysörer och dammbyggen. NSD fick en pratstund med Anna Borg som framhåller att det är viktigt för dem att agera tidigt för att säkra framtidens medarbetare.

undefined
Anna Borg förklarar att kärnkraft kommer att byggas där redan befintlig finns, men att även Norrbotten i framtiden är aktuellt som placeringsort.

– Vi kommer vara en tillväxtbransch de närmaste 20 åren och kommer behöva medarbetare som kan göra allt från att projektera stora projekt till att röja i skogen så ledningarna fungerar och bygga nytt, säger hon.

– Då gäller det att väcka intresse för den här branschen tidigt.

Att Teknikens Hus, som i många år huserat masugn och gruvsprängning, nu satsat på energislag faller sig naturligt med tanke på de stora industrisatsningar som är på gång. Elproduktion, elöverföring och inte minst elpriser viktiga frågor i omställningen.

Hur bekymrad är du att elproduktionen inte ska räcka till eller finnas klar i tid?

– Jag är inte bekymrad i det korta och medellånga perspektivet, det kommer mer än väl räcka fram till 2030 om man tittar på alla expansioner som finns i både nya och befintliga industrier, säger Anna Borg.

Men på längre sikt kommer mer elnät och mer elproduktion att behövas.

– Då gäller det att titta på alla fossilfria kraftslag, att vattenkraften, landbaserad och havsbaserad vindkraft kan bidra med mer. Kärnkraften också, även om den har en längre tidshorisont.

Vattenfall planerar för ny kärnkraft redan idag, men det sker på längre sikt och i första hand på platser som Ringhals där befintlig kärnkraft redan finns.

– Det har att göra med att vi redan har sajter med infrastruktur, kompetens och säkerhetsarrangemang som behövs både ur ett kärntekniskt perspektiv och ett säkerhetskyddsperspektiv på plats, säger Anna Borg.

– Det är en lång process att få tillstånd att bygga kärnkraft och lyckas vi inte där vi har verksamhet idag kommer vi inte lyckas någon annanstans heller.

Men lyckas de så kan Norrbotten få kärnkraftverk i framtiden.

– Då är det absolut möjligt att bygga kärnkraft på fler platser, vi har inte identifierat några specifika. Men vi vet ju att det finns ett stort intresse i alla delar av landet – också här.

undefined
Ballongregn och pyroteknik vid invigningen av Drivkraft.
undefined
Utställningen Drivkraft har sponsrats av Vattenfall och Luleå Energi som gått in med sex miljoner kronor.
undefined
Syftet med Drivkraft är, förutom att locka unga att söka jobb i energibranschen framöver, att på ett pedagogiskt och lekfullt sätt ge unga information om hur energin uppstår och slutligen landar i exempelvis deras telefoner, paddor och datorer.
undefined
Anna Borg, Malin Larsson och Kristina Jonsson pressades av de unga "skjutjärnsreportrarna" Pelle och Vera.
undefined
En kopia av dammen Akkats i miniatyr har byggts till utställningen. Målningarna på kanterna har dock spegelvänts.
undefined
Ett av momenten låter besökarna bygga en damm för att stoppa upp älven. Lyckas de inte så blir Duplostaden nedströms översvämmad.
undefined
Luleå Energis vd Malin Larsson var på plats för att tala om vikten av att unga får kännedom om hur energin blir till. Bolaget har också sponsrat utställningen.
undefined
Vera Nyman och Pelle Reinholdsson Lindgren ställde tunga frågor till företrädarna för Vattenfall och Luleå Energi.

Vattenkraften kommer att fortsätta spela en viktig roll även i ett scenario där det byggs ny kärnkraft.

– Men vi ser att den kommer behöva kompletteras med landbaserad vind och olika typer av lagringslösningar.

Till det kommer också en enorm efterfrågan på vätgas från industrierna.

– Vi ser ju att en del av vindkraften skulle kunna användas för att producera vätgas när det blåser mycket och priset är lågt. Det skulle både avlasta elnätet och göra att industrierna får sina behov uppfyllda.

undefined
Anna Borg, koncernchef och vd på Vattenfall.

Däremot är Anna Borg bekymrad för att utbyggnaden av vindkraft går för långsamt.

– Det viktiga är att man får bygga elledningar i samma tempo för att täcka upp behoven som finns. Jag är inte bekymrad för att det inte ska byggas, men att det inte görs tillräckligt snabbt.

Både ersättning till de som påverkas av vindkraften och det kommunala vetot är frågor som gått heta i den politiska diskussionen.

Vad tänker du om läget, vad behövs på kort sikt?

– Det absolut första man ska göra är att vara aktiv och ha en dialog med boende i närområdet om hur man kan ta hand om och lösa deras frågor på bästa sätt, säger Anna Borg.

– Sen skulle det vara hjälpsamt, om det likt andra länder i Europa, fanns en ersättningsmodell för de kommuner där vindkraft ska byggas. Vi ser i andra länder där vi följer de regelverk som finns att det skapar en positiv anda kring investeringarna.

Vad gäller det kommunala vetot menar Anna Borg att en önskvärd förändring vore att ett beslut från kommunerna kom tidigt i processen och sedan låg fast.

– Då vet vi vad som gäller, men som det är idag kan man ändra sig ganska sent och få ett nej när mycket tid och pengar redan investerats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!