Elina Savolainen är hantverkare och kör en markvibrator för att packa jorden. Hon är en av de 80-100 personer som varje dag arbetar med att bygga järnvägen som förbinder den befintliga järnvägen mellan Boden och Luleå med det nya stålverket Stegra, tidigare H2 Green Steel.
– Jag tycker det är intressant att få vara med i ett så här stort projekt och få följa det från början till slut, säger hon.
Elina Savolainen kommer från Tammerfors i Finland men har bott i Luleå i över fyra år. Vinter och kyla gillar hon så det passar utmärkt att få jobba ute hela dagarna.
– Den här veckan har jag hållit på med kontaktledningsfundamenten. När vi sätter ner dem ska de sitta precis på plats efter att de har mätt in exakt var de ska stå. När vi fyllt igen med jord gör vi egenkontroll. Jag gör annat också, som att rulla ut markduk, sätta trummor eller köra vält. Så det är ett varierande jobb, säger hon.
Bygget innefattar en järnväg som blir omkring tre kilometer lång, men också en väg och en cykelväg.
– Vi började i mitten av mars med förberedande arbeten. I mitten av april gick vi igång rejält med bygget. Järnvägen ska vara klar vid årsskiftet 2025-2026, vägen ska vara klar till september 2026. Vi har även några framtida vägar som vi inte har beställningar på ännu, men som vi håller på att projektera, säger Mattias Pesonen, som är projektchef vid Peab.
Samtidigt pågår Trafikverkets arbeten med anslutning av järnvägen till stambanan mellan Boden och Luleå, något som bland annat innebär nya växlar.
Arbetet är igång men en hel del återstår.
– Vi har hunnit bygga ungefär 25 procent av hela projektet, så det är mycket som är gjort, men det är även mycket som återstår. För järnvägen har vi schaktat det mesta. Nu är det att bygga oss upp igen med fyllningar, underballast och överballast. Till våren börjar man bygga själva järnvägsrälsen. Vissa delar kan man inte göra på vintern, som överbyggnadslager, för då bygger man in tjäle i konstruktionen, säger Mattias Pesonen.
Arbetet med broar och trummor fortgår även under vintern.
Är det ett svårt projekt?
– Nej, det är inte svårt utan ett rätt vanligt, återkommande arbete för oss på Peab. Det som är utmanande här är att det är så kort om tid. Det är mycket som ska göras samtidigt, men det är nog en trend i branschen, säger han.
Anna Svedjeholm arbetar som KMA-samordnare. En förkortning som betyder kvalité, miljö och arbetsmiljösamordnare. Hon arbetar bland annat med kvalitetskontroller.
– Kvalitetsmässigt är det ganska många kontroller. Man ska utföra bygget på ett speciellt sätt. Då gör vi mycket egenkontroller som bevis på att vi har gjort det. Min roll är att styra upp dessa egenkontroller och dokumentationen av dem. Ett exempel är att man ska köra ett visst antal gånger med välten på varje lager man lägger på vägen. Då skriver vi ett protokoll att vi har gjort det, säger hon.
Anna Svedjeholm har arbetat fem år i bygg- och anläggningsbranschen i Norrbotten.
– Det här är ett så stort projekt att jag kan vara här på heltid och det är jättekul, säger hon.
I över ett år till ska bygget pågå innan järnvägsrälsen är klar att tas i bruk.
– Den första januari 2026 är det tänkt att det första tåget ska gå, säger Mattias Pesonen.