Möt människorna som flyttar hit, stannar, drabbas eller får nya möjligheter.
Inflyttningen till Boden har börjat. En av de första familjerna som bytt liv för stålverksbyggets skull kommer från Sydafrika. De lämnade hetta och oroligheter i Port Elisabeth mot ett rött hus i Heden och 20 minusgrader.
När Raluca Ceacar flyttade till Skellefteå med sin familj för två år sedan saknade hon ett forum. I dag är ett 80-tal medföljande, spouses, till anställda på Northvolt med i hennes grupp på Facebook. ”Vänner är viktiga”, säger Raluca.
De som flyttar till Skellefteå och börjar jobba på Northvolt Ett har ofta en partner. Företaget har nu en speciell community för de medföljande – och de har också fysiska mötesplatser. ”Jag blir glad i hjärtat då jag ser att någon byter telefonnummer”, berättar Frida Falkman på Northvolt.
Såväl vd:ar som kommundirektörer och kommunalråd fanns på plats när studenterna vid Luleå tekniska universitet skulle övertygas om att deras framtid finns i norra Sverige.
Northvolt, Boliden, LKAB, H2 Green Steel och många fler. De nya industrierna och samhällsomställningen rycker fram på bred front. Kolla hur långt satsningarna kommit i vår klickbara grafik.
...malmbilschaufför vid Kaunis Iron, som efter domstolsbeslutet att gruvbolaget får utökat tillstånd skaffade sig en helt ny frisyr.
Föreningarna är nyckeln när Pajala ska hjälpa nyinflyttade att komma in i samhället. Det senaste konceptet heter "Polare" och lanseras i januari.
Ett trevligt bemötande, men inget mer. Alla försök att skapa djupare kontakt misslyckades – ända tills han läste en bok om hur svenskarna beter sig. Nu berättar Sedigullah Sakhi om dråpliga situationer och missförstånd, och tipsar om hur kulturkrockar och förvecklingar kan undvikas för att underlätta integration i norra Sverige.
Fler och fler företag letar arbetskraft utanför Sveriges gränser. Många behöver snäppa upp och anpassa sin verksamhet mot det engelska språket, anser Linda Nilsson, vd för Norrbottens handelskammare.
Företaget har nio olika nationaliteter i personalstyrkan och räknar med att ha ställt om stora delar av verksamheten mot hållbarhet och internationalisering inom bara några år. "Det finns enorma fördelar med att ligga i framkant i de här frågorna", säger Michael Lyckhagen, vd vid LN Industrimontage.
Dagpendling kan delvis hjälpa de nya industrierna i norr – men det kommer knappast bli någon avgörande faktor för kompetensförsörjningen. Det tror Kerstin Westin, professor i kulturgeografi vid Umeå universitet.
Jag öppnar samebyns mailbox och det formligen rasar in förfrågningar, information och remisser av olika typer aktiviteter som planeras genomföras i vårt område från väst till öst.
Under 2022 uppgick elproduktionen från vindkraften i Sverige till hela 33 TWh (terawattimmar).
I slutet av förra året inleddes en våg av kritik mot de enorma nyindustriella projekten i Norrbotten och Västerbotten och kanske finns det skäl att inte enbart rusa fram i euforisk blindhet.
Det är beklämmande att se att Moderata ungdomsförbundet även i Norrbotten ansluter sig till den ”Stoppa Hybrit-kampanj” som bedrivs av olika kolonisationsaktörer från södra Sverige. Detta utan att bemöda sig om att ta reda på lättåtkomliga offentliga fakta.
Sedan 1600-talet har naturresurserna i norra Sverige lockat, frammanat drömmar om rikedom, välstånd och makt. Riksrådet Axel Bonde skrev till rikskanslern Axel Oxenstierna om fyndet av silver på Nasafjäll år 1635 ett ofta citerat uttalande som präglade synen på den norra landsändan: ”Med Guds hjälp ska detta blifva de svenskas Västindien.”
I Sverige har vi själva valt att bygga ihop elnätet med alltfler europeiska länder, i huvudsak av kommersiella skäl men också av säkerhetsmässiga skäl för att kunna importera el när elproduktionen i Sverige hackar.
Efter 25 år på samma arbetsplats bytte processoperatörerna från Piteå jobb. Nu pendlar de 16 mil tur och retur varje arbetsdag till Northvolts batterifabrik i Skellefteå. "Fördelarna uppväger nackdelarna så här långt", säger Stefan Hagberg.
En lektion i Sveriges kulturhistoria, presentation av Sara kulturhus och en föreställning på Västerbottensteatern.
Inflyttning från utlandet rör om i vardagslivet i Skellefteå kommun. I Boliden har en kvinna från Peru startat byns första basketlag och i centrala stan har cricketgänget gjort storstilad comeback.
Expats and Friends har blivit en plattform för Skellefteås integration. Den ideella föreningen stöttar inflyttare och genomför event. Nu hoppas de på ett djupare engagemang från näringslivet.
Hur lyckas man rekrytera två familjer från Sydafrika till en liten ort vid norra polcirkeln? Tja, vad sägs om att vända på allt och låta klimat och glesbygd vara trumfkort. Nu berättar de om sitt nya liv i Pajala och tycker till om den gröna omställningen.
Ett 100-tal bybor tvingas lämna sina hus när gruvan ska fram, delvis i den gröna omställningens namn. Vi träffar familjerna som spridits för vinden, där känslor av sorg och framtidstro blandas inför det nya livet.
Bygg hållbart med kvalité, variation och ta vara på guldlägena nära vatten. Det är arkitekterna Charlotta Selberg och Anna Klockare Hagnelövs önskan nu när kommuner i norra Sverige satsar stort på bostäder. Men det finns ännu mer att tänka på.
Det byggs så det knakar i norra Sverige. Vi bad arkitekterna Charlotta Selberg och Anna Klockare Hagnelöv, båda Stark arkitekter, titta på några av de projekt som är på gång. Här är en sammanställning.
Visioner i norr var arkitektprojektet som skulle så frön och skapa inspiration och hållbara lösningar i byggandet av framtidens städer, som växer fram i den samhällsomvandling som pågår i norra Sverige.
De bytte oljeraffinaderi mot elbilsbatterier och Turkiets huvudstad Ankara mot Skellefteå. Ett nytt liv i klimatomställningens namn är drivkraften för paret Fatos Senel och Caner Senel, även om svinkyla, ljusa nätter och hornlösa renar komplicerat tillvaron.
Vilka är företagen, var finns kompetensen och hur grön är industrin egentligen?
Vad forskas det på, hur sprids lärande och vilka innovationer gör utvecklingen möjlig?
Följ diskussionen och delta i samtalen där många röster blir hörda.
Samarbete, service och stadsplanering – hur ska kraven på snabb tillväxt mötas?
Möt människorna som flyttar hit, stannar, drabbas eller får nya möjligheter.
Peter Lindvall, Nyhetschef NSD