Det nya stålverket är en investering på 4,5 miljarder euro (motsvarande omkring 52 miljarder kronor). Det kommer att byggas längre ut på Svartön, bortom det nuvarande stålverket.
SSAB:s vd Martin Lindqvist säger i en intervju med NSD att jobben för de närmare 1 200 anställda, som nu arbetar på SSAB i Luleå säkras. De får behålla sina jobb i den nya anläggningen.
– Det blir en omfattande kompetensutveckling för våra medarbetare att lära sig den nya fossilfria tekniken, säger han.
Det nya stålverket kommer fullt utbyggt producera 2,5 miljoner ton stål per år. Den nya anläggningen består av två ljusbågsugnar, avancerad skänkmetallurgi med valsverk för tillverkning av specialstål, samt en anläggning för kallvalsning och galvanisering av produkter till fordonsindustrin.
Produkter kommer skickas direkt ut till kunderna. Det innebär att transporter med den så kallade "Stålpendeln", med huvudsakligen stålämnen från Luleå till Borlänge, nästan helt försvinner.
– Vi kommer skeppa produkterna direkt från Luleå till våra kunder, säger Martin Lindqvist.
Det nya stålverket väntas vara klart mot slutet av 2028 och nå full kapacitet ett år senare.
Martin Lindqvist uppger att finansieringen av investeringen är klar.
– Finansieringen klarar vi med egna medel, säger han
Även energibehovet till den nya anläggningen är klart, enligt Martin Lindqvist.
– Vi fick ett positivt besked om mer effekt för SSAB:s verksamhet till Luleå i januari i år. Ett avgörande och jätteviktigt besked för beslutet som togs i dag, säger han.
Den nya anläggningen i Luleå är en del i det Hybritprojekt som SSAB arbetar med tillsammans med LKAB och Vattenfall för att utveckla fossilfri ståltillverkning.Stålverket kommer att använda en blandning av fossilfri järnsvamp och återvunnet stålskrot som råvara.
SSAB är i dag en av de största utsläpparna av koldioxid i Sverige.
– Omställningen i Luleå innebär att vi får bort sju procent av Sveriges koldioxidutsläpp, vi stärker vår konkurrenskraft och säkrar jobben med den mest kostnadseffektiva och hållbara tunnplåtsproduktionen i Europa, säger Martin Lindqvist.
Vad kommer då att hända med SSAB:s nuvarande stålverksanläggning i Luleå?
– Masugnen kommer att köra parallellt med det nya stålverket i minst ett år. På sikt kommer den att rivas, säger Martin Lindqvist.
Hur ser du på konkurrensen mot H2 Green Steel, som börjat bygga sitt nya fossilfria stålverk i Boden?
– Vi ser H2 Green Steel mer som kollegor än som konkurrenter, säger Martin Lindqvist,