Vad forskas det på, hur sprids lärande och vilka innovationer gör utvecklingen möjlig?
Vivaldiprojektet är ljuv musik för miljön. Med hjälp av en metod som utvecklas av forskare på Luleå tekniska universitet kan koldioxid som fångas in hållbart och kostnadseffektivt omvandlas till eftertraktade kemikalier.
Biltestnäringen står inför en smärre revolution, med övergång till elbilar och självkörande fordon. Nu pekar branschexperten Robert Granström ut enorma utvecklingsmöjligheter. Norra Sverige kan i en snar framtid bli Europas testbädd för elektromobilitet, en region där även laddinfrastruktur och andra behov i samhället provas och valideras.
Efter en nedgång under pandemin ser biltestbranschen i norra Sveriges inland ut att växa sig större än någonsin. Bokningsläget är starkt och fokus ligger på elfordon. Men samtidigt finns utmaningar, kopplade till klimat, samhällsutveckling och elektrifiering.
Planen på att bygga vätgasledningar i norra Sverige har stärkts, men om det blir en 100 mil lång vätgaspipeline i ett sammanbyggt system runt Bottenviken är fortfarande oklart.
Northvolt, Boliden, LKAB, H2 Green Steel och många fler. De nya industrierna och samhällsomställningen rycker fram på bred front. Kolla hur långt satsningarna kommit i vår klickbara grafik.
Järnvägen och gruvan är kända projekt. Nu ska Luleå tekniska universitets Europaledande forskning inom AI Factory försöka hjälpa byggindustrin att nå de hisnande målen i norra Sverige. Nästa uppgift kan vara att vässa digital teknik åt de gröna industrierna.
Mjukvaruföretaget Flasheye i Luleå har gått från fyra anställda till snart 13 efter att Mobilaris köpte in sig i företaget i våras.
Affärsidén är att investera i små techbolag som kan lösa stora problem åt tung industri. Nu berättar Mobilaris ledning om framtidsstrategin, scoutingmetoderna, de första bolagsförvärven och samarbetet med Boliden Rönnskär.
Vindkraftsparken på lågfjället ska förvandlas till en unik forskningsanläggning. Skellefteå kraft har tillstånd för 330 meter höga vindkraftverk och tror att Uljabuouda testpark inom en snar framtid ska bidra till viktiga svar för vindkraft i arktiskt klimat.
Ny teknik med magnetisk balansering förlänger livslängden med upp till tio år på Vattenfalls generatorer vid vattenkraftverken.
Det är rena renässansen för vattenkraften i norra Sverige. Vattenfall och Skellefteå kraft renoverar och effektiviserar befintliga kraftverk för miljardbelopp varje år. Utvecklingen är viktig eftersom vattenkraften spås en ny roll i framtidens energiförsörjning.
Jag öppnar samebyns mailbox och det formligen rasar in förfrågningar, information och remisser av olika typer aktiviteter som planeras genomföras i vårt område från väst till öst.
Under 2022 uppgick elproduktionen från vindkraften i Sverige till hela 33 TWh (terawattimmar).
I slutet av förra året inleddes en våg av kritik mot de enorma nyindustriella projekten i Norrbotten och Västerbotten och kanske finns det skäl att inte enbart rusa fram i euforisk blindhet.
Det är beklämmande att se att Moderata ungdomsförbundet även i Norrbotten ansluter sig till den ”Stoppa Hybrit-kampanj” som bedrivs av olika kolonisationsaktörer från södra Sverige. Detta utan att bemöda sig om att ta reda på lättåtkomliga offentliga fakta.
Sedan 1600-talet har naturresurserna i norra Sverige lockat, frammanat drömmar om rikedom, välstånd och makt. Riksrådet Axel Bonde skrev till rikskanslern Axel Oxenstierna om fyndet av silver på Nasafjäll år 1635 ett ofta citerat uttalande som präglade synen på den norra landsändan: ”Med Guds hjälp ska detta blifva de svenskas Västindien.”
I Sverige har vi själva valt att bygga ihop elnätet med alltfler europeiska länder, i huvudsak av kommersiella skäl men också av säkerhetsmässiga skäl för att kunna importera el när elproduktionen i Sverige hackar.
Forskaren Anders Norberg ska forma utbildningar till en bransch som är ny i Europa – och utsatt för sylvass konkurrens. I jakten på information om batterifabrikerna har han mötts av öppenhet i USA men iskall tystnad från Asien.
Svenska kraftnät anser att Luleåföretaget Exeris tekniklösning är intressant, och uppger att en ökning av elnätets kapacitet kan vara möjlig redan under 2023 om tekniken kan utnyttjas fullt ut.
Bodens Business Agency driver projektet Framtidens elnät, där Exeri ingår. Förstudien är klar och föreslår att en pilotinstallation genomförs vid Norrbottenskusten.
Begränsningar i elnätet och långa tider för att bygga nya kraftledningar riskerar att stoppa och försena gröna industriprojekt i norra Sverige. Men en del av lösningen kan finnas i det befintliga nätet. Ett Luleåföretag har utvecklat en ny teknik som de uppger kan fördubbla kapaciteten.
Hållbara malmtransporter, fossilfri energi och framställning av kritiska mineral och metaller. Det hade gymnasieeleverna tittat närmare på när Framtidståget nådde Luleå.
Explosioner och dragrace med vätgasbilar. Det stod på schemat när Teknikens hus utbildade lärare i Piteå i hållbarhet och den gröna industriutvecklingen.
Skellefteå kraft och Boliden är viktiga partners sedan tidigare. Nu är också Northvolt med på tåget när Skellefteås science center Exploratoriet ska fånga upp och sprida det gröna teknikintresset hos unga.
Modellen av masugnen är snart ett minne blott. När den gröna tekniken gör sin entré i industrin förändras också utställningarna i Teknikens hus. Betydelsen av science centers kan vara avgörande när norra Sverige ställer om till det fossilfria samhället.
I bergets inre ska unika trycktester göras. Till sommaren räknar Hybritprojektet med att vätgaslagret kan tas i drift.
Nu bygger Luleå tekniska universitet upp ett kompetenscentrum för att leda utvecklingen av vätgassamhället. Karriärmässigt borde satsningen vara högintressant för studenter, anser Rikard Gebart, professor i energiteknik vid LTU.
Vilka är företagen, var finns kompetensen och hur grön är industrin egentligen?
Vad forskas det på, hur sprids lärande och vilka innovationer gör utvecklingen möjlig?
Följ diskussionen och delta i samtalen där många röster blir hörda.
Samarbete, service och stadsplanering – hur ska kraven på snabb tillväxt mötas?
Möt människorna som flyttar hit, stannar, drabbas eller får nya möjligheter.
Peter Lindvall, Nyhetschef NSD