Hon befinner sig ett par dagar i Luleå för att träffa andra kulturchefer och berätta om kommunens arbete för barn och ungdomar.
– Vi är väldigt stolta över att alla barn i Gällivare får se minst tre till fyra föreställningar varje år, vilket är mer än till exempel i Luleå.
Det är möjligt genom att kommunen samverkar med Norrbottensteatern, Norrbottensmusiken, Folkets hus och parker, Riksteaterföreningen och alla kultursamordnare i länet och samordnar bokningarna för att det ska bli så billigt som möjligt.
Mia Sörblom Groth är född 1967 och kommer från byn Vettasjärvi nordost om Gällivare. Hon flyttade in till samhället när hon var fem år och började skolan.
– Jag är en ganska typisk Gällivarebo, en korsning av same, tornedaling och vallon och mitt första språk var meänkieli.
Hon har studerat både kulturvetarlinjen och till musiklärare samt arbetat med turism, kultur, i skolan och med ungdomar på olika sätt. Därutöver har hon lett körer och uppträtt som sångerska.
När dåvarande kulturchefen Anette Winblad hörde av sig och uppmanade henne att söka hennes jobb, då hon i sin tur skulle bli kulturchef i regionen, kändes det som att det var meningen.
– Jag blev jätteglad när jag fick jobbet. Jag har alltid brunnit för kulturen.
Hon började i augusti 2023. Det är en liten avdelning med ett 30-tal medarbetare och hon trivs med att känna närheten till alla.
Kulturskolan där hon tidigare har jobbat ingår, likaså museet där hon har sommarjobbat, och biblioteket.
– Där har jag aldrig jobbat, men jag har läst jättemycket böcker i mitt liv.
Hennes huvuduppdrag är att arbeta strategiskt med hur framtiden ska se ut, vilken riktning de ska ha.
– Jag vill att kulturen ska synas mer för invånarna och att vi ska nå alla grupper i samhället.
Under 2024 har politiken gett kulturen en extra miljon i budget, kallat för "kulturmiljonen" och den tänker hon att de främst ska använda för att stötta kulturföreningarna och för att nå nya målgrupper, inte minst ungdomar.
– Politiken har insett hur viktigt det som händer utanför jobbet är för att ett samhälle ska leva. Vi är till stora delar ett fly-in-fly-out-samhälle i Gällivare idag men vi vill att folk ska ta steget och faktiskt flytta hit. Då behövs kulturen – att man kan se bra föreställningar, konserter, utställningar, sjunga i kör, dansa zumba eller vad man vill göra.
Tidigare i veckan hade hon ett möte med alla kulturföreningar för att ta reda på hur förvaltningen kan stötta dem.
– Vi 30 som jobbar i kulturförvaltningen kan ju inte göra allting själva, utan är beroende av att de orkar hålla igång sina verksamheter. Där finns så mycket liv och kraft, men de kan behöva en knuff framåt.
I Gällivare finns bibliotek, museum och Folkets hus med bio och teaterscen. Kulturskolan är livaktig och gratis och det finns också körer för vuxna och ett folkdanslag. Artister som Sofia Jannok, Johan Airijoki och Hooja kommer från Gällivare och hon vill gärna se till att de får spela på hemmaplan. Sofia Jannok är där i helgen med sin föreställning "Nomad" och de andra kanske på kulturfestivalen i oktober.
I Malmberget fanns sporthallen som också betydde mycket för kulturen men den rivs nu.
– Där har det arrangerats mycket. Cullbergbaletten uppträdde med JP Nyströms och Thomas Deutgen ordnade dansgalor. Det var också där man samlades under gruvstrejken.
I dagarna ordnas en hyllningsdag till sporthallen då bland annat Mats Hillbloms film "Farväl till sporthallen" visas.
I nya ishallen hade de isshowen "New Year's on Ice" och där ska det också bli en stor vårfest för barn och unga.
– Sedan vill vi också nå våra äldreboenden. Om det är en föreställning som vi bjuder hit och det passar, så vill vi också ta den till något av våra äldreboenden.
Vad alla nu väntar på är att det stora multiaktivitetshuset ska bli klart 2027.
Du har varit kulturchef i sju månader, vad hoppas du ska ha hänt om sju år?
– Då ska vi ha vårt multiaktivitetshus på plats – ett fantastiskt hus där man bara vill vara, gå på bio, konserter, dreja i verkstaden, besöka fritidsgården, äventyrsbadet, se bra sport i sporthallen, bowla och så vidare, i ett av Europas största trähus.
Hon hoppas också att det har blivit ordning på bostadssituationen så att folk kan flytta in från hela världen.
Känner du ansvar för att det ska hända?
– Ja, jag tycker att jag ska känna lite så, att kulturen ska vara en viktig parameter i att folk vill bo i Gällivare.