Ronny Pettersson och Jan Lindgren satsade pÄ dagens lunch pÄ den indiska restaurangen Hello Asia i Vintergatans galleria. En kycklingrÀtt och en biffrÀtt har precis avslutats.
â Det mĂ€rks att det hĂ€nder saker. Det dyker upp fler restauranger och mĂ„nga med lite ovanligare mat. Kul med fler möjligheter, sĂ€ger Ronny Pettersson.
â Jag gillar ju indisk mat, och det hĂ€r satt bra. Starkt och gott, sĂ€ger Jan Lindgren.
En bit bort i samma galleria trÀffar vi Ida Boman, som Àr i shoppingtagen.
â Har man smĂ„barn sĂ„ Ă€r det en upplevelse i sig att gĂ„ pĂ„ restaurang, och omvĂ€xling förnöjer. Det Ă€r ju lite olika hur vi vĂ€ljer, nĂ€r vi har barnen med eller nĂ€r det bara Ă€r jag och min man. Vi har inte hunnit prova alla nya men bland annat har vi Ă€tit pĂ„ Miss Voon högst upp i kulturhuset. Den gillade vi, sĂ€ger hon.
UmeÄbon Elisabeth Sinclair Àr pÄ besök i stan och passar pÄ att ta ett fika pÄ Espresso House med vÀninnan Eva Lundqvist.
â Jag har nog provat de flesta restauranger i SkellefteĂ„ och jag mĂ„ste sĂ€ga att det Ă€r en fröjd att komma hit. De stĂ„r sig bra i konkurrensen, sĂ€ger hon.
â Min bild Ă€r att utvecklingen började med Bryggargatans "fine dining" och det har sedan gett ringar pĂ„ vattnet. Nya krogar av alla slag, fler uteserveringar. LĂ„ngt in pĂ„ hösten förra Ă„ret satt folk ute. SĂ„ var det inte förr. Det beror nog delvis pĂ„ att det flyttat in mycket mĂ€nniskor och det i sin tur har smittat av sig pĂ„ SkellefteĂ„borna. Det ger en urban kĂ€nsla, sĂ€ger Eva Lundqvist.
En av hennes favoriter Àr italienska restaurangen La Cena.
â Men jag gillar indiskt ocksĂ„ och det har man saknat tidigare.
Sara kulturhus har förÀrats tre restauranger. Miss Vonn kombinerar flera asiatiska kök, Mandel har fokus pÄ lokala delikatesser och hÄllbarhet medan Paolos Àr en luftig, inglasad italienare med bland annat pizza och klassiska pastarÀtter.
HÀr sitter Kristina Oskarsson, Helén Hultman och Ellinor Lindberg.
â Det har ju hĂ€nt sĂ„ mycket pĂ„ senare Ă„r. Nu för tiden mĂ„ste man ofta boka i förtid om man vill vara sĂ€ker pĂ„ ett bord pĂ„ kvĂ€llstid, sĂ€ger Kristina Oskarsson.
â Trevligt att utbudet blivit bredare. Och speciellt nu nĂ€r man inte jobbar heltid lĂ€ngre, dĂ„ fĂ„r man mer tid till annat, sĂ€ger HelĂ©n Hultman.
â Fler valmöjligheter Ă€r alltid positivt. Men vi har inte hunnit testa alla nya stĂ€llen Ă€nnu, sĂ€ger Ellinor Lindberg.