Det nya livetNorra Sverige

Hemvändarna är bingo för industriboomen

De är i 30-årsåldern, hon har just fått jobb på H2 Green Steel och han jobbar inom sjukvården. Om man kunde göra ett önskescenario av inflyttningen till norra Sverige så skulle hemvändarparet Amanda Jaako och Magnus Holmgren vara idealet.

Paret om sitt nya liv och tankarna om framtiden. Amanda Jaako och Magnus Holmgren har kryss i alla rutor för Boden och samhällsomställningen i norra Sverige. De är i 30-årsåldern, en har fått jobb i de nya industrierna, den andra i vården - check, check och check!

Paret om sitt nya liv och tankarna om framtiden. Amanda Jaako och Magnus Holmgren har kryss i alla rutor för Boden och samhällsomställningen i norra Sverige. De är i 30-årsåldern, en har fått jobb i de nya industrierna, den andra i vården - check, check och check!

Foto: Petra Älvstrand

Norra Sverige2023-04-13 07:00

– Det är svårt att se på sig själv på det viset, och vi har ju liksom alltid haft en tanke på att flytta hem någon gång. Men när jag sade upp mig sade de att de förstår mig eftersom det är i norra Sverige det händer, säger Amanda Jaako.

Amanda och Magnus flyttade från Malmö till Boden i slutet av januari. De bor i en hyreslägenhet i centrum och letar ett hus.

– Det har inte varit så många hus ute och vi har inte hittat rätt ännu, säger Amanda.

undefined
Vi träffar Magnus Holmgren och Amanda Jaako i H2 Green Steels besökslokal i centrala Boden.

Själv är hon uppvuxen i Boden och Magnus i Gällivare. De träffades när de studerade vid Umeå universitet.

– Min storasyster bodde i Skåne och det blev så att jag sökte praktik där vid en kommunikationsbyrå. Hösten 2017 fick jag fast tjänst, berättar Amanda.

2018 var Magnus färdig sjuksköterska och de flyttade ihop i Malmö.

– Det var lite som att man kastade tärning. Jag visste inte hur det skulle vara att bo i Malmö men det är en fin stad och folket i Skåne gillar norrlänningar. De tycker att vi är lugna och trygga, säger Magnus.

undefined
"Vad häftigt att få vara med om en sån utveckling hemma". Så tänkte Amanda Jaako när hon fick jobbet som kommunikatör på H2 Green Steel. Med sig tog hon sin sambo Magnus Holmgren, ambulanssjuksköterska.

Trots att de trivdes fanns dock alltid en underliggande tanke om att de någon gång skulle flytta norrut, för att få närmare till släkt och vänner.

– Vi hade pratat om olika städer och kommit fram till att Boden var bästa alternativet, säger Magnus.

– För Magnus var det inget problem. Sjukvårdspersonal får i princip jobb på studs. Men för mig har det varit lite knepigare att hitta rätt, säger Amanda.

undefined
Verkstan vid Boden Business Park. Här har H2 Green Steel lokaler i Boden.

Men när jobbet som kommunikatör och ansvarig för webb och sociala medier vid H2 Green Steel dök upp var det ingen tvekan.

– Jag hade ju följt H2 lite på distans och var nyfiken vad som ska hända. Jag tänkte "Vad häftigt att få vara med om en sån utveckling hemma". Extra spännande med en internationell kontext där världens ögon finns på Boden, och att hoppa på en resa som inte är en färdig väg. En sådan chans får man bara en gång. Nu låter jag som Gunde Svan (skratt), men det känns faktiskt så.

Amanda Jaako jobbar från H2 Green Steels kontor på Boden Business Park.

– Arbetet handlar om att upprätthålla företagets digitala närvaro i prioriterade kanaler. Vi lyfter H2 Green Steels arbete, vad vi gör och varför.

undefined
Från Malmö till Boden. Hemvändarna Magnus Holmgren och Amanda Jaako har precis hunnit landa i sitt nya liv.

H2 Green Steel räknar med att ha ungefär 2000 fast anställda när stålverket är i full drift. Inflyttning till industrijobben skapar befolkningsökning, som i sin tur innebär utökade krav på samhällsservice, som exempelvis skola, vård och omsorg.

Det senare är bristyrken inom offentlig sektor, där suget efter personal är stort. Något som väntas bli en stor utmaning för kommuner i norra Sverige som ska växa.

Och där kommer Magnus Holmgren in i bilden. Det senaste året hade han vidareutbildat sig till ambulanssjuksköterska på distans i Luleå.

– På ambulansen är det inte lika stor omsättning på personal som i andra delar av vården men jag hade skapat lite kontakter i samband med studierna och hade tur och fick jobb vid ambulansen i Boden. Jag trivs jättebra, säger han.

undefined
Räddningstjänsten i Boden har sina lokaler vid Torpgärdsleden, utanför centrum.

Än har de inte hunnit komma in i sitt nya liv fullt ut.

– Vi bodde ju i centrala Malmö och hade nära till allt man behövde. Det har vi nu också och jag kan ta lokalbussen till Bodens Business Park. Det här påminner ganska mycket om Malmölivet helt enkelt, säger Amanda.

– Det har varit fullt upp och det är först nu som vi börjat fundera lite på vad vi ska göra på helgerna, och så vidare. Vi planerar att åka runt och "turista" lite i Norrbotten och upptäcka lite av det man missat när man bott i södra Sverige, säger Magnus.

Den största skillnaden är dock närheten till släkt, familj och vänner.

undefined
Närheten till familj, släkt och vänner betyder mycket för hemvändarparet Amanda Jaako och Magnus Holmgren.

– Det betyder enormt mycket, säger Magnus.

– Även om vi hade min syster och många goda vänner i Skåne så är det helt annat här, där våra familjer faktiskt är, säger Amanda.

Prognoser talar om att Västerbotten och Norrbotten behöver öka befolkningen med upp till 100 000 invånare. Magnus Holmgren och Amanda Jaako både hoppas och tror att inflyttningen till norra Sverige ska fungera.

– De här stora etableringarna gör att det blir fler intressanta jobb, och det i sin tur öppnar möjligheten att fler unga stannar och att fler som flyttat kommer tillbaka. Storstäder kommer alltid locka men med spännande jobb kommer fler återvända. Men det beror på vad man prioriterar. Det krävs tillväxt, bra kulturliv och attraktivt bostadsbyggande till exempel, säger Amanda Jaako.

undefined
Bodens befolkning väntas öka med flera tusen invånare de närmaste åren.