Pokljuka i Slovenien. Det var orten för herrarnas uppskjutna distanslopp på 20 kilometer. Gårdagens dimma – som var orsaken – släpade sig fortfarande kvar men annars var det perfekta förutsättningar på skidstadion. Nollgradigt i både mark och luft med en nästintill intetsägande vind.

Inte mycket att klaga på för de svenska åkarna. Förutom möjligtvis för Fredrik Lindström som fick lämna återbud till tvälingen på grund av en inflammerad tand som gett feber.

Martin Fourcade gick ut som storfavorit medan de svenskarna siktade på topplaceringar.

Artikelbild

| Jesper Nelin stod för en grym inledning.

En av dessa var Jesper Nelin som nyligen bytt till flickvännen, Hanna Öbergs klubb, Piteå Skidskytteklubb. 26-åringen var först ut av de fyra svenskarna. Han inledde starkt med fullt skytte i både liggande och stå.

Andra svensk ut var Sebastian Samuelsson. Han startade loppet i ett rasande tempo åkmässigt men missade det sista skottet två gånger om. Två skott som kostade två minuter för mycket för den absoluta toppen men Samuelsson fortsatte åka enormt fort och hade fjärde bästa åktid.

– Jag hade en bra känsla och jag tyckte att det var ett bra upplägg på loppet i dag. Det lovar gott för framtiden, säger Samuelsson till SVT och fortsätter med båda bommarna.

För att hamna på pallen krävdes det ett prickfritt skytte och det fanns chans hos Nelin inför det tredje.

Artikelbild

| Martin Fourcade vann återigen. Fransmannen fortsätter dominera i herrarnas skidskytte.

Det såg stabilt ut. Träff, träff, träff och träff. Men sen, i hans femtonde skott för dagen så blev det rött i rutan och en bom. Ansiktsuttrycket hos Nelin meddelade stundens besvikelse. Samma historia upprepade sig även i det sista skyttet. Det sista skottet brändes igen men efter loppet var det glada miner efter en fin åktid.

– Det blev ganska bra, 90 procent i träff är bra. Det var ganska lättskjutet där ute och jag var avslappnad och trygg i skyttet. Jag är nöjd, sa Jesper Nelin direkt efter målgången till SVT.

Om det skulle bli någon rejäl topplacering var det nu upp till den andra Piteååkaren Peppe Femling och världscupsdebutanten Martin Ponsiluoma.

För Femling slutade det med ett bra skytte men en tyngre åkning.

Istället var det den unge Martin Ponsiluoma gjorde sin bästa världscupstävling någonsin. Med endast en bom och en åkningen tog sig 23-åringen till slut tog sig in på en god 18:e plats.

– Det är väldigt kul. Åkningen är inte optimal. Jag åkte okej men uppför grävde jag jäkligt mycket, säger Ponsiluoma med ett stort leende på läpparna.

Ett riktigt bra resultat i sin blott femte världscuptävling någonsin och stabiliserade sig förmodligen ordentligt i världscupstruppen.

Favoriten Martin Fourcade då? Jo fransmannen höll för trycket och tog sin 138:e världscupsvinst efter ett fullt skytte och en nog bra åkning för dagen.

– Jag insåg direkt att jag satt mig själv i fel startgrupp. Vi förväntade oss snö på eftermiddagen men det blev mest snöblandat regn. Så med förutsättningarna är jag väldigt nöjd med segern.

Goda resultat och mer kan komma redan under veckan.

För skidskyttarna är det nu ett tight schema som nu dras ihop ordentligt. Redan i morgon är det dags igen. Då med sprint.