Talangfabriken i Övertorneå - en av landets bästa

Efter Johan Harju och Linus Omark - nu är talangfabriken Övertorneå HF redo att leverera framtidens Luleå Hockey-stjärnor.En av dem är landslagsspelaren Emil Mäkitaavola, 17.- Han nosar på en A-lagsplats inom några år, säger Stefan "Skuggan" Nilsson, ansvarig för Luleå Hockeys ungdomsverksamhet.

Övertorneå2012-01-25 06:00

Övertorneå HF har fostrat landslagsstjärnor som Daniel Henriksson, Johan Harju och Linus Omark.

En slump?

Absolut inte.

Föreningen har länge haft en bra ungdomsverksamhet - och i dag är Övertorneå HF en av länets bästa klubbar när det gäller att få fram talangfulla hockeyspelare.

Luleå Hockey-legendaren Stefan "Skuggan" Nilsson, som i dag är ansvarig för Luleå Hockey Unga, tar det hela ett steg längre.

- Just nu har Övertorneå en fantastisk ungdomsverksamhet, säger han.

NSD har granskat morgondagens stjärnor med Övertorneå HF som moderklubb. Det finns en rad spelare från det lilla samhället som har potential att bli bra elitseriespelare.

Julen - en hockeyns högtid
En av dem är Emil Mäkitaavola, 17, som i dag är ordinarie i Luleå Hockeys J20-lag.

Han tror sig veta varför Övertorneå är en så framgångsrik plantskola.

- Det är så små ålderskullar att spelarna får spela hur mycket som helst, varannat byte nästan. Sedan är ishallen alltid öppen, så det går alltid att spela hockey. När jag var hemma över jul så var det fullt med barn på isen. Det betyder mycket, säger han och fortsätter sedan:

- Sedan får man spela med äldre spelare också. När jag var 13 år så spelade jag ett par matcher med spelare som var tre-fyra år äldre än mig. Det är bra att möta större och äldre spelare, då får man snabbt lära sig hur man ska hantera spelet. När man var liten så kunde man åka slalom mellan motståndarna. Det funkar inte när man möter äldre spelare, då smäller det på en gång.

Vad betyder det för er yngre spelare från Övertorneå att Johan Harju och Linus Omark har blivit de stjärnor som de är i dag?

- Det är bra. De blir förebilder för oss yngre. Jag brukar tänka att om de kan lyckas så kan jag också göra det.

Emil Mäkitaavola är just nu inne på sin tredje säsong i Luleå Hockey. Där har han utmärkt sig som en talangfull center och så sent som i slutet av december var han uttagen i det svenska U18-landslag som deltog i en turnering i Schweiz.

- Det är hur kul som helst att få spela i landslaget. Man lär känna nytt folk och det är alltid kul att få ta på sig landslagströjan.

Vad har du för mål med hockeyn nu då?

- Att kunna försörja mig på hockeyn. Sedan är NHL alltid en dröm, men det är långt dit. Ett annat mål är att få börja träna med Luleås A-lag om något år. 

Vad säger klubben då?

- De har sagt att det är upp till mig, att det är jag själv som bestämmer om jag ska lyckas. Jag behöver bygga på mig lite mer muskler innan jag får chansen.

"Emil är en smart center"
Stefan "Skuggan" Nilsson igen:

- Emil har alla möjligheter att utvecklas. Jag ser honom som en smart center. Han kanske inte kan jämföras med Harju och Omark i spelstilen, men han har alla möjligheter att bli riktigt bra. Han har lite att jobba med när det gäller fysiken, det måste han ta tag i. Vi får se hur han utvecklas och hur han svarar på den här träningen. Gör han det så kan han nosa på en A-lagsplats inom några år.

Övertorneå HF:s ordförande Patrick Mäkitaavola förklarar föreningens framgångsrika talangutveckling så här:

- Luleå Hockey funderar ibland hur vi lyckas med det här, men det är en tornedalsk hemlighet. Nej, men det är många aspekter som gör det. Vi har väldigt bra ledare, det är framförallt ledarna som gör det. Sedan gör de små kullarna att killarna får mycket speltid. Vi är ofta bara tio killar per lag och då får de mycket speltid. Och det är ju speltiden som utvecklar killarna. Sedan har våra ledare höga krav på spelarna också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!