Ahonen talar ut efter ryktescirkusen

Han var på väg till Sirius, hans agent hade synpunkter på hur IFK behandlade ett ärende och klubben hade svårt att bestämma sig för om man skulle sälja sin stjärna.
Mitt i allt det här stod anfallaren – med en enda uppgift: Att fortsätta leverera.
Nu talar Daniel Ahonen ut om den galna sommaren.
– I början var det kul men till slut blev det ju bara löjligt, säger han.

Daniel Ahonen.

Daniel Ahonen.

Foto: Pär Bäckström

Luleå/fotboll2013-08-31 08:00

Han ser harmonisk ut när han sitter nere i receptionen i väntan på att få en rundtur på NSD-redaktionen.

Men när Daniel Ahonen slår sig ner med en kopp kaffe och ger sin syn på allt som har hänt sen transferfönstret öppnade blir tonen annorlunda.

Visst, att vara en jagad man är förstås en bekräftelse på att man har gjort något bra. Likaså att slå upp dagstidningarna och se rubriker som exempelvis "stjärnjakten".

För det är ju så det har varit för IFK-anfallaren den senaste tiden. Nästan dag ut och dag in har han kunnat läsa om Östersunds "paketlösning", IFK:s krav för att sälja, Sirius starka intresse och Silkeborgs sena intåg.

Men till slut blir det för mycket av det goda.

– I början var det bara inspirerande men sen blev det lite för mycket. Det blev svårt att hålla fokus på fotbollen. Framförallt när man är där mittemellan och inte vet vad som händer, då är det mycket som snurrar i huvudet, säger Daniel Ahonen och berättar att han faktiskt hade ena benet i Uppsala:

– Ett tag trodde jag att jag skulle gå till Sirius. Det var väldigt nära men IFK ville ju inte sälja och det vara att bara att acceptera. Sen kom det nya grejer där med Silkeborg...

Silkeborg, ja. När det svenska transferfönstret stängde lugnade det ner sig kring anfallsstjärnan.

Åtminstone för en liten stund.

För mitt i allt dök det danska andraligalaget upp, internationellt får man värva ända fram till måndag, och ville studera honom på plats. NSD var snabb med att avslöja deras intresse vilket medförde att Silkeborg drog sig ur en eventuell affär.

Då gick Daniel Ahonens agent, Martin Bach, ut på Twitter och visade sitt missnöje mot att det hade läckt ut i pressen och han skrev bland annat att "Silkeborg inte är imponerade av IFK:s behandling av ärendet".

Effekten av det blev några turbulenta dygn för Daniel Ahonen.

– Det var efter det jag inte kunde koncentrera mig på fotbollen. Men samtidigt är det inte jag som har sagt det där, utan jag blev lika förvånad själv. Jag vaknade på morgonen och såg att telefonen var full av twitterinlägg och tänkte "vad har hänt nu?"

Han fortsätter:

– Men nånstans ska man komma ihåg att agenten är den som får skiten och tar smällarna just för att spelaren ska kunna ha fokus på annat. Nu blev det lite fel men man måste förstå att även den bäste kan göra misstag.

Redan inför den här säsongen var det en hel del klubbar som visade intresse för 22-åringen.

Men den jakten var mer som ett kuddkrig jämfört med det som nu har varit.

Dels för att det den här gången har lett till konkreta bud men också för att Bodasonen tidigt – strax innan jul – skrev på ett nytt avtal med IFK Luleå: Ett tvåårskontrakt utan klausuler.

Det var hans sätt att tacka klubben för att de trodde på honom redan från dag ett.

– Tanken var att jag skulle skriva ett år men då gick jag in till (Hans, sportchef) Boman och sa att vi skriver på för två så att IFK får pengar för mig om det skulle gå bra, så bjuder vi tillbaka på så sätt, förklarar Daniel Ahonen innan han berättar att det finns en muntlig överenskommelse mellan parterna:

– Det är en deal mellan Boman och mig. Eller det var väl...nu vet jag inte längre. Men det kanske det blir om jag går i vinter, då får de pengar tillbaka.

Daniel Ahonen har varit tydlig med att han vill vidare i karriären men han har också varit noggrann med att påpeka att han trivs bra i Norrbotten och att spel i IFK är ett bra alternativ.

Han säger också att klubben ständigt har uppdaterat sig kring vad han vill.

– De har varit väldigt noga med det. För hade inte jag haft någon motivation hade det inte varit någon idé att ha mig kvar. Men jag har sagt att jag trivs skitbra här och att för mig spelar det ingen roll. Och med facit i hand tycker jag väl att det bästa som har hänt är att man blev kvar, även om Sirius var väldigt intressant.

Känns det skönt att du nu slipper fundera på vad du ska göra resten av säsongen?

– Jo, det tycker jag. Nu kan man släppa tankarna och bara köra och jag känner en helt annan lättnad när jag går till träningarna. För som sagt, det var kul i början. Men sen blev det ju bara löjligt.

Frågan måste ju ställas: Spelar du i IFK nästa säsong?

– Det vet jag inte. Utan nu kör jag klart hösten här och sen får vi se. Men jag är ärlig med att jag vill gå vidare, och det har nog alla förstått. Sen gäller det att man fortsätter göra det bra och jag går inte till vilket lag som helst. Jag trivs väldigt bra här.

Hur det blir till vintern återstår att se. Men just nu har Daniel Ahonen och IFK Luleå andra saker att tänka på.

I morgon tar man sig an Athletic FC hemma på Skogsvallen. Det är också den sista av fem matcher under en tvåveckorsperiod.

Och man väntar ännu på första segern.

– Alla är revanschsugna efter förra matchen och vi får ta med oss sista tjugo från den. Spelar vi på samma sätt i 90 minuter kommer det gå bra, säger Daniel Ahonen.

Alla turer kring Daniel Ahonen

12 juni

NSD avslöjar att Syrianska och Djurgården scoutat anfallsstjärnan. "Jag har hört lite surr om det där", säger Daniel Ahonen.

3 juli

NSD berättar att Östersunds FK och ett lag till anmält sitt intresse. "Han är en het potatis", säger IFK:s sportchef Hans Boman.

5 juli

Östersund har nu lagt ett bud och erbjuder IFK Luleå en paketlösning. "Det är lite olika ingredienser", säger ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg.

8 juli

NSD avslöjar att Sirius gett sig in i jakten. "Vi har haft en kontakt med IFK Luleå", bekräftar Sirius tränare Thomas Lagerlöf.

12 juli

UNT avslöjar att IFK nobbat klubbarnas förslag och att ÖFK och Sirius kommit med nya bud. "Jag kan inte säga något", säger Hans Boman till NSD.

13 juli

Daniel Ahonen har gjort sitt val. Han ratar Östersund och antingen stannar han i IFK eller säljs till Sirius. "Det är magkänslan", säger Ahonen.

20 juli

Det blir ingen försäljning till Sirius och Daniel Ahonen stannar i IFK Luleå. "Jag är besviken men inte mycket att göra åt saken", säger han.

14 augusti

Nya turer. NSD avslöjar att Ahonen ska specialstuderas av danska Silkeborg. "Vi får se vad som händer", säger Hans Boman.

15 augusti

Ahonens agent, Martin Bach, uttrycker på Twitter sitt missnöje mot att Silkeborgs intresse läckt ut. ”Silkeborg är inte imponerade av IFK:s behandling av ärendet, skriver han.

21 augusti

Silkeborgs intresse har svalnat och än en gång står det klart att Daniel Ahonen stannar. "Jag trivs bra här och har ingen brådska", säger Ahonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!