Nästa steg för Lira? Det måste vara att ta hem seriesegern

Nu är det dags för talangfabriken Lira att ta nästa steg.NSD utnämner Lira och Skogså till favoriter när fotbollsfyran rullar igång på allvar till helgen.- Vi är starkare i år och vi har höga ambitioner, säger Kenneth Robarth, en av Liras tränare.

Hemvändarna som tror på en kul säsong med Lira. Jesper Robarth och Ludvig Iresund. Robarth har haft två tunga säsonger bakom sig, men ser ljust på framtiden.

Hemvändarna som tror på en kul säsong med Lira. Jesper Robarth och Ludvig Iresund. Robarth har haft två tunga säsonger bakom sig, men ser ljust på framtiden.

Foto: Åke Åkerlund

LULEÅ/BODEN2012-05-05 06:00

När Lira åkte ur fyran med i det närmaste ett pojklag stakade klubben ut framtiden. Karlsvikslaget tog steget tillbaka direkt. Därefter etablerade man sig i fyran och i fjol nosade Lira på toppen.

Nästa steg? Det måste vara serieseger och division 3.

Kenneth Robarth lovar förstås inte något av detta. Men han tror på sitt lag.

- Vi har fått behålla våra ordinarie sperlare och förstärkt med ett par hemvändare, säger han.

Det är Jesper Robarth och Ludvig Iresund som kommit tillbaka efter gästspel i Bergnäset. Iresund är målvakt, Jesper Roberth framspelare och avslutare. Han har haft två motiga säsonger på grund av skador.

- Det har varit jobbiga år. Men samtidigt lärorika. Och nu känner jag mig frisk, säger Jesper Roberth.

Båda hemvändarna är ense om en sak:

- Vi har potential att vinna serien. Nu ska det vara dags.

Tränaren Kenneth Robarth förklarar:

- Vi vill ta ett steg framåt för varje säsong.

q q Skogså har förutsättningar att bli den främste utmanaren. Byalaget var på gång redan i fjol men en dålig start förstörde säsongen.

- Vi ska vara med däruppe. Men Lira är favorit, säger spelande tränaren Mattias Morin.

Vad som talar emot Skogså är tappet av tre målfarliga spelare: fjolårets skyttekung Oskar Karlsson samt Mattias Bergqvist och Robin Nordberg.

Bergqvist har länge haft höftproblem och en operation medför att han blir borta ett tag. Även Nordberg är skadad.

Skogså har fyllt upp luckorna med ungdomar och truppen är så pass stark att en plats bland topp-tre är realistiskt.

n n Men när norrgruppen tjuvstartade i torsdags föll Skogså något överraskande mot Bergnäset med 1-2. Premiären verkar inte vara Skogsås melodi.

Lira och Skogså, alltså - men det finns också några jokrar i leken. Ohtana/Aapua ska aldrig räknas bort och Pol/Svanstein har ett bättre lag än på länge.

Andralagen Alvik och Kiruna får inte gå upp, men kan säkert ställa till det för topplagen.

Harads och Jokkmokk är tillbaka i fyran och Sävast står åter på egna ben efter samarbetet med BBK. Tre klubbar som förmodligen får slåss på den undre halvan.

Bergnäset har flyttats till norra serien men har haft stor spelaromsättning och är ett osäkert kort. Men segern över Skogså kan kanske lyfta laget.

q q I södra gruppen vill säkert Storfors tillbaka. Älvsbyn blir som vanligt med i toppstriden. Hemmingsmark har börjat marschen uppåt efter den snöpliga tvångsnedflyttningen till femman. Kan Arvidsjaur revanschera sig efter en ojämn fjolårssäsong?

n n Nu ska frågetecknen rätas ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!