Från allsvenskan - till SM-final

För några veckor sen slogs han för att undvika kvalet till division I med Asplöven.På lördag spelar Daniel Mannberg SM-final.För NSD berättar 20-åringen om varför han har utvecklats under säsongen i allsvenskan.- Jag fick utmana mycket och hitta tillbaka till mitt spel, säger han.

Joker. Daniel Mannberg har vuxit in i slutspelet - från en plats i allsvenska Asplöven. Nu ska han spela inför ett kokande                              Coop arena. ”Det känns sjukt”, säger han.

Joker. Daniel Mannberg har vuxit in i slutspelet - från en plats i allsvenska Asplöven. Nu ska han spela inför ett kokande Coop arena. ”Det känns sjukt”, säger han.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2013-04-10 06:00

Det sägs ju att det går fort i hockey. Och det är något som Daniel Mannberg, 20, kan bekräfta.

I höstas blev han utlånad till Asplöven och först när kontraktet säkrades nere i Oskarshamn i den näst sista omgången fick han återvända till Luleå Hockey.

Då hade han förhoppningar om att få istid i slutspelet men han förstod också att det skulle bli svårt.

Facit: Han har fått spela nio av elva matcher, han sköt det sista målet i kvartsfinalserien mot Frölunda och han har fått spela både center och ytterforward.

"Grymt utvecklande"
Och på lördag inleder han och Luleå Hockey drömfinalen mot rivalen Skellefteå.

- Det känns sjukt att (Arena) Polarica har varit hemmais hela säsongen och att man nu är här i ett kokande Coop. Det går som inte att beskriva och jag tror inte man fattar vilket tryck det kommer vara innan man står där ute, säger Daniel Mannberg innan han tillägger:

- Det är bara att se på stan. Alla snackar hockey och önskar en lycka till och att man ska se till att krossa dem. Det här är hur kul som helst.

Istället för att vara en marginalspelare under serielunken har Daniel Mannberg denna säsong fått rikligt med speltid i allsvenskan.Och klubbens samarbete med Asplöven är något som 20-åringen hyllar.

- Det har varit grymt utvecklande, det känner jag speciellt nu. Det var kul att vara där och få spela powerplay och få ett större förtroende offensivt. Det har inte blivit så mycket av det här, och det är förståeligt.

Är det självförtroendet det sitter i?

- Det är det, absolut. Tidigare år har det blivit att man inte har velat göra bort sig och man har tagit det säkra före det osäkra och chippat ut pucken istället för att utmana med fart. Nu har jag blivit bättre på det, jag utmanar och vågar mer. Och då går det mycket bättre.

Tror du utlåningen till Asplöven var viktig för din karriär?

- Det var väldigt nyttigt, annars tror jag att jag fortfarande hade varit den som lägger pucken djupt när jag kommer en mot en mot backen. Nu fick jag vara där och utmana mycket och hitta tillbaka till mitt spel. Sen tycker jag väl inte att jag har varit dålig här tidigare, men jag har mest bara varit här och gjort mina byten. Nu känner jag att jag bidrar med mer.

Hur går dina tankar nu inför en match?

- Förut tänkte jag att jag ska få ner pucken djupt och få ut den vid blå, nu är det mer tankar om att vrida och vända och hålla i pucken och använda min fart. Så det är också en väldigt stor skillnad jämfört med början av säsongen.

Du har fått spela på olika positioner och i olika konstellationer i slutspelet.

- Ja, det är grymt kul att man litar på mig och att de använder mig lite överallt. Det tror jag är nyttigt och det är fruktansvärt kul att jag har fått det här förtroendet i slutspelet.

Men innan 20-åringen får utvärdera säsongen och låneperioden i Asplöven återstår en sak - att ta bucklan hem till Luleå.

- Den ska hamna här, helt klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om