Han ger upp OS – för att bli en filmstjärna

I fjol: Drömmar om OS i Sotji.I år: Satsar allt på filminspelning.Isak Björnströms karriär har bytt inriktning.– Som det känns just nu är det rätt beslut, säger han.

Isak Björnström.

Isak Björnström.

Foto: Simon Eliasson

Kiruna/snowboard2013-12-17 18:41

Det har gått nästan ett år sen NSD senast skrev om slopestyleåkaren Isak Björnström, 21. Då hade Kirunasonen blicken riktad mot Sotji, och så sent som i mars var han på ett OS-kval i tjeckiska Spindleruv Mlyn.

Sen dess har det hänt en hel del. OS-satsningen är nedlagd och drömmen om Sotji har suddats ut.

Anledningen: Motivationsbrist.

– Jag har känt på mig det under en längre tid och har man inte motivationen och viljan så blir ingenting bra, speciellt inte en OS-satsning. Så det är egentligen bara därför jag väljer att inte satsa på det, säger Isak Björnström innan han berättar att det är ett beslut som har vuxit fram:

– Under sommaren har det legat och gnagt och det har känts mer och mer som att det inte är det här jag vill göra. Jag tog det här beslutet för ett litet tag sen och det känns som att det verkligen är rätt för mig.

Om du hade satsat, tror du att du hade tagit dig till Sotji?

– Det är svårt att säga. Det är så otroligt hård konkurrens, så det vet man aldrig. Utan det kan man bara spekulera i.

Fast snowboarden släpper inte 21-åringen – inte ens nästan. Istället har han hittat en ny inriktning: Att spela in filmer.

Och för att finansiera resorna har han jobbat i gruvan under sommaren och hösten.

Men snart är det dags att ge sig ut på nya äventyr. Första stoppet blir Österrike.

– Jag slutar jobba 30 december. Jag har filmat en del under hösten också men nu kommer det bli full satsning på det under våren och resten av säsongen, säger Isak Björnström.

Hur funkar det där, får ni något betalt för det?

– Nä, inte än i alla fall. Vi får väl se hur det blir i framtiden, om det går bra eller så... Jag har jobbat ungefär ett halvår så jag har tjänat ihop så man kan fara ut och göra lite resor.

Men vad är målet nu då, att börja tjäna pengar på era filmer?

– Nä, inte nödvändigtvis tjäna pengar. Utan bara att filma och göra så bra filmer vi kan och ha så roligt som möjligt. Det är i alla fall det jag satsar på.

Det känns som att det blir lite skillnad mot en OS-satsning.

– Det är klart att det kommer bli skillnad. Men det är fortfarande en satsning, fast en annorlunda satsning. Vi tänker inte bara att åka runt och lattja och sånt utan vi ska verkligen försöka satsa på det lite mer. Det har har lika stor del i snowboarden som att tävla.

Du har inte känt något sug alls under hösten?

– På tävling?

Ja.

– Nä, det har jag faktiskt inte gjort. Men det är inget som jag har skrivit i sten. Om suget och motivationen kommer tillbaka för att tävla är det inte för sent än, men som det känns just nu är det rätt beslut.

Du låter nöjd med livet som det är just nu.

– Ja, det är jag verkligen. Man ska göra det man tycker är kul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om