Hemvändaren hjälte – i galet straffdrama

Länsderby och viktiga poäng på spel i jakten på en topp fyra-placering – då blev det en riktig straffrysare. Stor hjälte: Hemvändande Kalixbacken Johan Pettersson.

Foto: Linda Wikstrom

Kalix/ishockey2014-11-05 22:01

Ett länsderby i mängden under serielunken? Glöm det. När uppstickaren Kalix UHC och anrika Kiruna IF stötte på varandra i Part Arena (Fururinken har bytt namn) handlade det om mer än bara prestige.

Inför nedsläpp låg Kalix på den fjärde och sista allettanplatsen med 24 inspelade poäng medan Kiruna var tabellsexa på 17 pinnar.

Och då blev det som förväntat: En tajt match med få målchanser.

Men att det skulle bli ett sånt här drama trodde nog ingen.

Först i den 13:e straffomgången ­– på den 26:e straffen – avgjordes det.

Stor matchhjälte: Hemvändanden Kalixbacken Johan Pettersson – som i fjol spelade i just Kiruna.

Han klev in i handlingen först i den tolfte omgången. Två straffar senare hade han gjort två mål och skjutit bonuspoängen till hemmalaget.

– Det var helt underbart att få vinna. Det är en jämn hockeymatch, båda har lägen men det är inte så många klara målchanser, säger Johan Pettersson innan han kommer in på straffläggningen:

– Det var straffar även förra mötet men då brände jag. Nu fick jag revansch.

Du spelade med Arvid (Stenmark, Kirunas målvakt) i fjol. Vad hade du för plan?

– Jag har en straff som alltid gick in på honom i fjol, den provade jag senast och den visste han väl om lite grann. Nu provade jag något helt annat och då gick det.

I och med segern tog Kalix ytterligare ett kliv mot allettan. Och Johan Pettersson håller med om att länsderbyt var av viktig karaktär.

– Man kan säga att det var en sexpoängsmatch eftersom de är precis bakom och jagar. Varenda poäng är otroligt viktig om man ska hänga med till allettan, säger Pettersson.

Går ni till allettan?

­– Absolut. Vi ska göra allt i vår makt.

Matchen i övrigt då? Efter en mållös förstaperiod gav Andreas Lindgren, med sitt första mål för säsongen, Kalix ledningen i mittakten. I tredje kvitterade målkungen Oskar Fredriksson.

Sen kom den där straffläggningen som Kiruna förlorade. Och nu skiljer det åtta poäng mellan lagen.

– Vi har ett tufft läge nu men vi har sagt från start att vi ska kriga hela vägen. Vi visste att det skulle bli tajt ända in i sista omgången, så vi kommer tugga på, säger Kiruna IF-veteranen Mikael Lasu innan han kommer in på matchen:

– Tungt, det är en jämn match som hade kunnat gå hur som helst. Jag tycker ändå att vi växer in i det och jag tycker kanske att vi har lite fler chanser än vad de har, men så klart är det jävligt tungt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!