Länsduon går i bröderna Abbotts fotspår

För nio år sen tog bröderna Abbott och New York Rangers-stjärnan Mats Zuccarello Frisk Asker förbi kvartsfinalspelet i norska slutspelet. Nu har en norrbottnisk duo upprepat bedriften. "Jag hoppas och tror att det finns en möjlighet att vi kan gå hela vägen", säger Oskar Nilsson.

Foto: Finn Eriksen

Ishockey2017-03-17 18:31

Kvartsfinalspel och Vålerenga har inte varit någon vidare mix för Frisk Asker, som har sin bas i en förortskommun till norska huvudstaden Oslo.

De fyra senaste säsongerna har Frisk Askers resa tagit slut i det första slutspelssteget mot just Vålerenga.

Nu är förbannelsen bruten. Det blev femte gången gillt efter 4–2 i matcher.

Dessutom är klubben i semifinal för första gången på nio år.

– Vi gick in med inställningen att det skulle brytas i år – och det lyckades vi med. Så det känns jävligt bra, att få vara i en semi första året man är här. Det är kul, säger Jonas Berglund, som värvades från Asplöven i somras.

Älvsbysonen är inte ensam norrbottning i laget utan Rutviks SK-produkten Oskar Nilsson, 25, som lämnade Frisk Asker och spelade två säsonger i Asplöven innan han återvände till Norge 2015, är en av lagets nyckelbackar och svarade för 24 poäng (3+21) på 45 matcher.

– I år har vi ett mycket stabilare lag. Tidigare har det varit lite tunt, nu är vi bredare och det blir färre minuter på våra bästa spelare, säger Oskar Nilsson.

Kan ni gå hela vägen?

– Ja... Jag är alltid negativ, men nog kan vi det. Jag tror att vi är ett bättre lag när vi får slå ur underläge och inte behöver föra matcher. För vi spelar 90-talshockey här med Sune Bergman kan jag säga, det är 1-3-1 och ha pucken framför sig och backarna stannar och får inte gå över rödlinjen, säger Nilsson och fortsätter:

– Det är bra mot lag som vill spela men om man möter ett lag som inte vill det så ställer det höga krav på oss spelare. Det är därför jag tror att vi har chansen att gå långt också, just för att vi kan spela lite mer defensivt mot de bra lagen.

Backen tillägger snabbt:

– Sen är vi jävligt beroende av att Niklas (Dahlberg, målvakt med ett förflutet i bland annat Skellefteå och Modo) är bra. Jag hoppas och tror att det finns en möjlighet att vi kan gå hela vägen.

Senast Frisk Asker tog sig förbi kvartsfinalspelet var alltså säsongen 2007/08.

Då vann laget serien och tog sig till final mot Storhamar.

Den gången räckte det inte till guld – men i klubben spelade då bland annat Chris och Cam Abbott och nuvarande New York Rangers-artisten Mats Zuccarello.

– Man har sett bilder från när de vann serien, de räckte inte hela vägen till att vinna NM-slutspelet men de gjorde en bra säsong. För oss gäller det bara att nollställa nu, säger Berglund, som inte ångrar att han valde spel i Norge framför allsvenskan:

– Det är kul att prova något nytt och det är alltid bra med erfarenheter, så än så länge är jag nöjd. Sen hade man kanske önskat sig lite mer poängmässigt, men det tog ett tag för mig att vänja mig vid spelet. Det är mer fram och tillbaka här och jag är kanske en spelare som är van vid att ha lite mer disciplin, så det tog nån månad innan jag släppte bromsen och kom in i spelet.

Mer fram och tillbaka säger du. Är det till och med mer sånt än det var i Asplöven?

– Det är det. Är det en 50/50-puck här så går de på den. Det kanske man inte gjorde i början, utan man tog lite mer hemåt och då skapade man kanske inte lika mycket chanser heller. Men jag har blivit bättre på det spelet nu, men under slutspelet är det försvarsspelet först. Då har alla fokus på att släppa in så få mål som möjligt och sätta chanserna.

För Oskar Nilsson var det en annorlunda fjolårssäsong.

Mitt under den blev han pappa för första gången och under hela den vintern var tankarna på ett annat håll än på isen – och då hade han också en spelmässig dipp.

– I fjol hade jag det tungt faktiskt, både motivationsmässigt och sen gick det inte så bra som jag hade hoppats. Man funderade på mycket annat, man visste inte riktigt vad som väntade och man insåg att hockeyn kanske inte är så viktig. Och jag spelar mycket med känslor på planen och har jag inte de på plats så förlorar jag mycket på det, säger Nilsson innan han snabbt konstaterar:

– Men i år känns det mycket bättre, jag tycker det är kul att vara på isen igen och spela matcher och tävla. Så jag är nöjd med min säsong, faktiskt. Jag har fått spela mycket i viktiga lägen och jag måste nog gå in ganska helhjärtart om det ska bli något, annars blir det mellanmjölk.

Jonas Berglund har i slutspelet fått lämna centerpositionen för en ytterplats i förstakedjan bredvid rutinerade Anders Bastiansen och Ryan Hayes.

– Det har funkat bra. Jag har haft lägen att göra mål men det har inte riktigt trillat in under slutspelet. Jag kanske har sparat dem, säger Berglund som sköt 26 poäng (10+16) på 43 matcher i grundserien.

Han har precis som Oskar Nilsson ett utgående kontrakt.

– Jag har väl pratat lite med agenten och vi håller på att kolla runt lite grann. Jag är öppen för det mesta, men jag har också sagt till honom att jag inte har tid att prata så mycket nu när det är så tajt med matcher. Vi lär ta det mer efter slutspelet, för nu vill man fokusera på det här och göra det så bra som möjligt. Så vi får se vad som händer och sker, säger Berglund.

Har Kenttä (Per, som nu blir sportchef i Oskarshamn och som tidigare tränade Berglund i Asplöven) hört av sig?

– Kenttä har inte hört av sig kan jag säga. Jag har pratat lite löst med honom, men inte något konkret kring allsvenskan. Utan mest bara hur det går för mig och hur det är i ligan. Det är inte mycket mer än så.

För Oskar Nilsson kan det mycket väl bli även en femte säsong i Frisk Asker – men framtiden är ännu inte bestämd.

– Det är ingenting som är klart men de har varit tydliga med att de vill ha mig kvar. Och det är alltid kul att man får stanna på ett ställe, det är ett tecken på att man gör något bra, säger Nilsson.

Han tillägger:

– Men min sambo ska studera färdigt nästa vinter och då blir hon och dottern i Luleå, så det är bara det om jag klarar av att vara själv i fyra månader, säger Nilsson, som också har allsvenska klubbar efter sig:

– Agenten säger att det har funnits allsvenskt intresse tidigt under säsongen, från bra klubbar också.

Men innan det blir aktuellt väntar först en semifinalserie mot tabellsexan Lillehammer, som slog ut serietvåan Lörenskog efter övertid i sjunde avgörande matchen.

– Vi har spelat både bra och dåligt mot dem. Det har varit tajta matcher. Vi vet att de har en bra förstalina men de kanske inte har samma bredd som de andra topplagen. Det kan egentligen gå hur som helst, men vi är redo i alla fall, säger Jonas Berglund.

Länsduon

JONAS BERGLUND

Ålder: 26.

Position: Center/forward.

Moderklubb: Älvsby IF.

Klubb: Frisk Asker.

Statistik grundserien: 43 matcher, 26 poäng (10+16).

Statistik slutspelet: 6 matcher, 2 poäng (0+2).

Aktuell: Inleder semifinalspelet i Norge på lördag.

OSKAR NILSSON

Ålder: 25.

Position: Back.

Moderklubb: Rutviks SK.

Klubb: Frisk Asker.

Statistik grundserien: 45 matcher, 24 poäng (3+21).

Statistik slutspelet: 6 matcher, 3 poäng (1+2).

Aktuell. Inleder semifinalspelet i Norge på lördag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om