Alpina gymnasiet i Gällivare läggs ner

Här är ett dystert beskedet för skidgymnasiet i Gällivare.
Den alpina RIG-delen läggs ner.
– Visst är det tråkigt, men vi knyter handen i byxfickan och vi kommer att fortsätta med någon typ av verksamhet, säger rektorn Lars Gabrielsson.

Foto:

Gällivare/alpint2013-06-19 21:21

Skicross och freeskiing finns med på OS-programmet i Sotji 2014 – och det slår hårt mot Gällivares alpina skidgymnasium.

Riksidrottsstyrelsen har valt att följa Svenska Skidförbundets förslag om att starta upp två nya riksidrottsgymnasium (RIG) i Järpen (skicross) och Malung (freeskiing), vilket gör att den alpina RIG-delen i Gällivare läggs ner.

Ett tufft besked för den alpina skidåkningen i övre Norrland.

– Om några år kommer det inte finnas någon professionell tränare kvar från Östersund och norrut. Och RIG har ju också en stor kunskapsspridande effekt ute på klubbar och tränare i distriktet. Vi har läger, utbyte med tränare och så vidare. Sånt kommer att försvinna helt, säger Lars Gabrielsson, rektor på skidgymnasiet.

Framtiden oklar

Eleverna som redan är under utbildning, eller som är antagna till hösten, drabbas inte. Hur det alpina skidgymnasiet kommer att se ut i framtiden är oklart. Men räkna med att det även då kommer att åkas utför i Gällivare.

– Visst är det tråkigt, men vi knyter handen i byxfickan och vi kommer att fortsätta med någon typ av alpin verksamhet på skolan. Det är helt klart. Det finns ju det här som heter NIU (nationellt godkänd idrottsutbildning), säger Gabrielsson.

Så den alpina delen kommer inte att försvinna?

– Nej, det gör den inte. I någon form kommer den att finnas kvar.

Hur påverkar det här lärarna?

– Det kan jag inte säga i dagsläget. I år blir det ingen förändring och hittar vi en lösning med kommunen och övriga intressenter bör vi på sikt kunna vara samma personalantal. Men det vet jag inget om i dag, det är för tidigt att yttra sig om det.

Marknadsföring

Att tappa RIG-statusen gör ju också att man i framtiden kan få svårt att locka till sig duktiga alpinister.

– Det beror alldeles på hur väl man lyckas marknadsföra alternativet i Gällivare. Och vi är ju bra. Vi har fått en ny ägarstruktur på Dundret och jag tycker de namn som har presenterats borgar för ett mycket, mycket intressant koncept som gagnar det alpina, säger Gabrielsson.

Förbundsdirektören Niklas Carlsson till Svenska skidförbundets webbsajt:

– Det har varit ett svårt beslut att fatta då verksamheten varit bra på alla orter. Nu hoppas vi att Gällivare, med stöttning från oss, vill starta upp ett NIU-gymnasium så de kan fortsätta utbilda och träna duktiga alpinåkare, säger han.

Fakta/Riksidrottsgymnasier (RIG)

Är riksrekryterande, elever från hela landet kan söka. Eleven gör först en ansökan till respektive specialidrottsförbund för idrottslig antagning.

Nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) – Är lokala/regionala. I vissa idrotter gör eleven först ansökan till specialidrottsförbundet.

Källa: skolverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!