Han tar sikte mot OS 2014: Jag vill ge mig själv en chans

Skidskytte på heltid och ett nytt gevär för vänsterhänta.Det ingår i den storsatsning som Pontus Olsson gör - och det långsiktiga målet är OS i Ryssland 2014.- Jag vill ge mig själv en chans att se hur långt jag kan nå, säger Pontus, 22.

Pontus Olsson - en man för OS 2014?

Pontus Olsson - en man för OS 2014?

Foto: Åke Åkerlund

BODEN2011-09-21 06:00

Han har länge varit ett löfte i både skidskytte och skidor. Nu vill Pontus Olsson ta ytterligare ett steg mot eliten. För att nå dit krävs en satsning på heltid. Den satsningen är bodengrabben beredd att göra.

Tillsammans med ett annat löfte, Daniel Nordebo, har Pontus Olsson beslutat att ge allt för att nå målet. De bor båda i Boden och tränar tillsammans.

Delad glädje
- Tidigare tränade jag till 85 procent själv. Därför känns det skönt att träna tillsammans med någon som har samma ambitioner.

Tack vare sponsorer och militärens stöd kan bodengrabbarna helt koncentrera sig på skidsporten. Det betyder inte något liv i lyx, men Olsson räknar med att det ska gå runt.

Olsson tillhör landets 10-15 bästa skidskyttar. Nu är målet att komma upp ett snäpp, bland de fem-sex bästa.

Han har redan deltagit i en world cup-täving och fått blodad tand.

Pontus Olsson är vänsterhänt. Nu har han skaffat sig en vänsterbössa och räknar med att kunna förbättra skyttet, något som är nödvändigt för att nå eliten.

- Jag har inte haft mitt nya gevär så länge, men det känns bra så här långt, säger han.

Många strängar...
Men Pontus Olsson är inte bara en duktig skidskytt. Han är ett stort löfte i längdskidor också. I skidskytte tävlar han för I 19 IF, i längdskidor för Bodens SK. Vinterns observationstävlingar ska ge en fingervisning om han kommer att satsa på båda sporterna.

I går reste Olsson och Nordemar på ett två veckors träningsläger med militära landslaget till Andermatt i Schweiz.

Militära VM avgörs i Slovenien och det är ett delmål. Men det stora målet är förstås att ta en plats i truppen till OS i Ryssland om tre år.

- Jag ska ge 110 procent. Jag vill se hur långt jag kan nå, säger Pontus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om