Heroisk upphämtning gav första europasegern

Natisha Hiedeman visade vägen när hennes Luleå Basket tog sin första seger i eurocup efter en rejäl upphämtning mot polska Artego.

Natisha Hiedeman var fenomenal i de två sista perioderna när hennes Luleå Basket besgerade det polska laget Artego.

Natisha Hiedeman var fenomenal i de två sista perioderna när hennes Luleå Basket besgerade det polska laget Artego.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Basket2019-11-28 20:54

Skadorna på Allis Nyström och Emma Karamovic innebar att Luleå Basket endast hade sju spelare i speldugligt skick inför torsdagens eurocupmatch mot polska Artego Bydgoszcz. 

Dessutom fick Felicia Ponturo problem med baksida lår innan matchen. Vilket gjorde att man fick kalla in Jenny Södersten.Trots alla skador lyckades Luleå Basket besegra Artego.

– Det var en situation där vi helt ärligt bara försökte överleva med de spelar vi hade tillgängliga. Förutsättningarna var inte där för oss men ändå lyckas vi göra en sådan här prestation vilket är sjukt, säger coachen Robin Sandberg. 

 Som mest låg Luleå under med 16–25 men i den andra halvan av matchen gjorde laget en jätteupphämtning och vann med 82–78.

De sju spelarna matchades hårt och spelade ungefär en halvtimme var. 

– Det var matchvinnande att vi orkade och lyckades. Jag var orolig hela matchen att vi inte skulde orka och försökte vara smart med timeouterna. Varenda död boll var det byte för att försöka få ner tempot.

Vad sa du i halvtid?

– Jag var ganska nöjd med hur vi spelade. Jag gjorde inga "coola" förändringar eller skrek på spelarna eller någonting för att det skulle bli såhär. Utan det var mer att få dem att fortsätta hålla huvudet högt och fortsätta vara aggressiva och fortsätta våga och det lyckades vi med. 

Natisha Hiedeman visade vägen för Luleå. Amerikanen stod för 31 poäng och tog 13 returer.

– Hennes andra halvlek är det som fick oss att lyckas med det här.  Jag tycker att hon hittar en bra mix av alla delar i spelet i andra halvan och då är det en svår spelare att stoppa. 

– Men det var andra faktorer också. Jenny Södersten kommer in och gör sina första byten, spelade 13 minuter och gör 6 poäng. Hon kommer in och är helt orädd, vågar mycket. 

Luleå kommer dock att sluta fyra i grupp E bakom Galatsaray och är därmed utslaget ur eurocup. Oavsett hur det går i den sista omgången borta mot ACS Sepsi. 

– Vi hade behövt tre segrar för att kunna ta oss förbi Galatsaray eftersom de har en fördel mot oss i inbördes möten. 

Felicia Ponturo väntas kunna komma till spel i Luleås nästa match mot Högsbo. 

– Att hon vilade var mer en säkerhetsåtgärd.

Matchfakta

Poängen, Artego Bydgoszcz-Luleå Basket 78–82

Luleå Basket: Natisha Hiedeman 31, Ivey Slaughter 18,  Milica Jovanovic 10, Chioma Nnamaka 9, Jenny Södersten 6,  Josefin Vesterberg 5, Matilda Ekh 3.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!