Första "hemmapremiären": Ryser av bara tanken

Robin Sandberg har lämnat förra säsongens succégäng Högsbo för att ta över hemstadens basketlag. Mot Mark Basket leder han första gången ut hemmalaget i Luleå Energi Arena.

Luleåsonen Robin Sandberg leder för första gången ut ett hemmalag i Luleå Energi Arena mot Mark Basket. "Ryser av bara tanken", säger han.

Luleåsonen Robin Sandberg leder för första gången ut ett hemmalag i Luleå Energi Arena mot Mark Basket. "Ryser av bara tanken", säger han.

Foto: Pär Bäckström/Frilans

Basket2019-09-24 18:52

Onsdagens premiär blir speciell i flera aspekter för nytillträdde Luleå Basket-tränaren Robin Sandberg. För första gången coachar han ett Luleålag på hemmaplan på toppnivå. Och på andra sidan står Mark Basket – ett lag han tränade mellan 2016 och 2018.

Dessutom släckte Sandberg tillsammans med hans förra arbetsgivare Högsbo Luleåklubbens slutspelsdrömmar förra året. Nu är han tillbaka i Norrbotten för att leda den femfaldiga SM-guldmedaljören in i en ny framgångsera.

– Jag ryser bara av tanken på det, att leda ut Luleå Basket på hemmaplan. Det kommer bli jättespeciellt, kul och superspännande. Det kommer vara speciellt första matchen och skönt att få känna på det. Då får jag uppleva det och sedan känna hur det egentligen känns, konstaterar Sandberg och tillägger.

– Med tanke på att den grejen är så pass stor så kommer Mark lite i skymundan. Det som blev speciellt förra året var att åka till Mark när jag coachade Högsbo.

Luleå Basket har gått starkt på försäsongen och imponerat. I träningsturneringen i Ungern vann laget två av tre matcher mot högklassigt motstånd.

– Vi har haft en bra försäsong och sommar. Det har nästan känts för bra tycker jag. Vi hade någon dålig träning här i veckan och det var nästan skönt. Att det inte rullar på för lätt, skrattar tränaren.

Mark slutade sist förra säsongen. Hur är deras trupp i år?

– Bättre än förra säsongen, absolut. Laget går från en, nästan en halv, amerikan till två eller tre. De är mycket bättre och har fått behålla några. De har fått in två svenska spelare, Erica Iderstål och Quy Nguyen, som jag hade när jag var där. De har absolut möjlighet att ta sig till slutspel.

Det största hotet mot en lyckad premiärkväll är underskattning, vilket Sandberg också kan skriva under på.

– Ja, det tror jag. Men den risken är nog mindre vid en premiär. När det har rullat på bra är det en faktor som blir ännu viktigare. Vi har ännu inte fått känna på några riktiga motgångar, när det har rullat på så pass bra under försäsongen. Det känns som att det borde bli en lyckad premiär.

En som missar premiärmatchen är talangen Matilda Ekh, som är i USA för att besöka ett antal college under fyra dagar. I övrigt är det en full trupp som Luleå mönstrar i onsdagens premiär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!