Roger Kyrö blir ny tränare - i Kiruna

Här är Kiruna IF:s drömrekrytering. Roger Kyrö är klar som assisterande tränare för a-laget och som ansvarig för hockeygymnasiet.- Det ska bli fantastiskt roligt, säger den förre detta Luleå Hockey-coachen.

Roger Kyrö i Brynäsdressen.

Roger Kyrö i Brynäsdressen.

Foto: Extern

Sport2013-01-18 06:00

Kiruna

Under tre säsonger var Roger Rönnberg, 41, och Roger Kyrö, 40, Luleå Hockeys tränarduo. Men när de skiljdes åt våren 2010 tog deras karriärer olika vägar.

Roger Rönnberg fick jobbet som förbundskapten i J20-landslaget, gjorde supersuccé och tillträder i maj som ny huvudtränare i Frölunda.

Var Roger Kyrö tog vägen? Han blev egen företagare och lämnade hockeyn.

Eller... lämnade är väl egentligen fel ordval.

- Jag är ju en hockeymänniska. Så jag har tittat på otroligt mycket hockey även om jag inte har hållit på, säger Roger Kyrö innan han tillägger:

- Men innan jul var jag på is för första gången på ett och ett halvt år, när jag var med tv-puckarna till Överkalix, och det var jäkligt kul.

Samtidigt som han fick tillbaka suget har Kiruna IF letat en assisterande tränare till Lars Molin och någon som kan ta över som instruktör på hockeygymnasiet efter Lars-Peter Skogfält

Fick en intresseförfrågan
Och för några veckor sen kom de i kontakt med varandra - tack vare att 40-åringen ville få mer information om den hemvändarmatch som han ska spela i morgon.

- Då uppdagades det att L-P (Lars-Peter Skogfält) ska sluta som instruktör på hockeygymnasiet och då frågade de om mitt intresse. Sen gav det ena det andra.

Nu har alla bitar fallit på plats och Roger Kyrö kommer inom kort att tillträda sin tjänst i föreningen.

För moderklubbens förslag kunde han inte tacka nej till.

- Hade det här erbjudandet kommit någonstans söderifrån hade jag inte hoppat på det. Utan det som är kul är att det är Kiruna som hörde av sig, så det känns jäkligt bra.

Har du haft många anbud genom åren?

- Ja, det har jag haft. En del mer intressanta än andra. Fast det har inte riktigt passat med det jag har gjort och med familjesituationen. Men nu känns det här perfekt och det är så naturligt, jag har all min släkt kvar i Kiruna och grabben går hockeygym där uppe.

Vad vet du om Kirunas a-lag?

- Jag vet egentligen inte så mycket utan jag har koll på en del spelare som man har följt genom åren, (Andreas) Nyberg, (Kim) Sunna och Joel Törmä. Men jag har hört mig för och jag har pratat med (Lars) Molin och det är ett spelskickligt lag som har alla möjligheter att gå långt i det som kommer framöver.

Vad kan du tillföra?

- Framförallt är det två ögon till som ser vad som händer ute på banan. Jag kan bara tänka mig hur tufft det har varit för "Molla" att vara själv. Sen har vi har inte diskuterat ingående vad jag ska göra men jag pratade med "Molla" i går och han var jättenöjd att få in en till resurs. Sen har jag ju varit med lite grann, så något ska jag väl kunna bidra med.

Kiruna IF:s sportchef Stefan Lundmyr säger så här om rekryteringen av Kyrö:

- Det är kul med en hemvändare och det är en meriterad tränare som kommer hem till Kiruna. Och det här stämmer verkligen överens med vår filosofi, säger han.

Kontraktet sträcker sig fram till sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om