Förra säsongen spelade Ebba Berglund för Linköping. I finalen förlorade hennes lag mot Luleå Hockey/MSSK – och norrbottningarna kunde jubla över sitt andra SM-guld på tre år.

Inför den här säsongen valde den 20-åriga backen, med nio landskamper på meritlistan, att lämna Linköping. Hon skrev istället på för Luleå.

Nu är hon, efter förra veckans bortaturné, redo för att göra sin första hemmamatch i Luleå Hockey-tröjan.

Artikelbild

– Det är en helt ny hemmaplan för mig. Det ska bli fantastiskt roligt att få kliva in i den nya hemmarinken och få spela framför våra fans. Det ser jag väldigt mycket fram emot, säger Berglund.

Hon fortsätter:

– För laget betyder det väldigt mycket att ha stöttning av alla fans som är där och kollar.

Luleå möter Djurgården i helgens match. Samma Djurgården som de vann emot under den tre matcher långa bortaturnén.

Artikelbild

| Ebba Berglund och Sara Grahn, Luleå Hockey

– Vi slog dem förra helgen och det blir en repris på den matchen. Vi vet att vi måste gå ut hårt. De kommer komma ut hårt eftersom vi slog dem förra helgen. Det gäller att vi kör på ännu mer.

Vad säger du annars om er inledning av serien? Ett insläppt mål på tre matcher och nio poäng av nio möjliga?

– Det är en fantastiskt bra start poängmässigt. Prestationen är vi kanske inte hundraprocentigt nöjd med. Det är ändå skönt att vi har grejer att jobba på. Det är sällan allt sitter klockrent på en gång. Vi får trumma vidare så ska det nog bli bra framöver.

"Bli bra framöver"? Ni slog fjolårets finalmotståndare och två Stockholmslag på bortaplan. Vissa hade nog sagt att bara det är rätt bra.

– (Skratt) Självklart var det bra matcher också, men vi har mycket att jobba på. Det ser vi fram emot hela laget.

I Luleå Hockeys SDHL-premiär mot Linköping, i matchen mot gamla klubben, blev Ebba Berglund liggande på isen ett tag. Hon åkte sedan och satte sig på bänken.

Hon hade dragit käken ur led.

Men trots det fortsatte hon att lira igen i matchen.

– Det var i egen zon som det blev en liten smäll. Den for ur led. Men jag har haft lite problem med den förut, det har hänt rätt många gånger. Det stör mig inte så jättemycket. Det känns och så. Men det är nästan skönare att spela vidare.

Du drog rätt den och spelade vidare, alltså?

– Ja. Nu är det fortfarande en rätt ny ledarstab för mig i Luleå. Nu gäller det mest att hitta någon som lär sig att ta hand om det, helt enkelt. Det är fortfarande några testomgångar kvar, men vi ska nog hitta vilken ledare som kan dra rätt den.

Hur många gånger har du dragit käken ur led egentligen?

– Totalt är jag nog uppe i 65 eller 69 gånger. Utfördelat på rätt många år. Fem år.

Va?!

– Det är rätt många ändå. Men det är inget jag tänker på egentligen. Det har nästan blivit en vardagsgrej. Eller inte i vardagen så, men det händer ju då och då.

Jag twittrade ut bilden på dig och skrev att du fortsatte spela efter att ha dragit käken ur led. Folk tyckte att du var hård och skrev att fotbollsspelaren Neymar inte hade spelat vidare.

– Det är svårt att svara på själv om man är hård. Men som sagt, kan man spela och inte hindras av det så spelar man. Det är väl lite min syn på det. Så länge det går, så går det.

Hur ont gör det?

– Det gör ganska ont. Det är inte kul när det händer. Men när man får spela så tänker man på annat. Då slipper man känna att det gör ont.