Under tiden som Joakim Fagervall tränade Luleå Hockey säsongerna 2014/15 och 2015/16 vann klubben CHL-guld samtidigt som man tog sig till kvartsfinal respektive semifinal där man båda gångerna blev utslagna av Frölunda. Trots de sportsliga framgångarna valde norrbottningen att kliva av från sitt drömjobb och istället bli sportsligt ansvarig i allsvenska Björklöven.

Nu berättar han varför det inte blev en fortsättning i Luleå, anledning var att han ville vara nära sina barn.

– Jag hade länge funderat på att göra någonting annat. Jag var i en ålder av 48 när jag stod där och skulle ta ett beslut om min framtid när "Osten" (Lars Bergström, sportchef) och Luleå Hockey erbjöd mig en förlängning. Det var mycket som spelade in då. Jag hade varit borta väldigt länge och någonstans så hamnade jag i en situation där jag började tänka på mina barn. Jag hade varit ifrån ungarna väldigt länge, de är vuxna nu men de bodde i Umeå då och jag tänkte hur länge bor de där? Jag blev erbjuden en roll vid sidan av båset som GM i Björklöven och kände att ja, kanske, säger Joakim Fagervall.

Han fortsätter:

– Sen växte det där till att det blev ett ja i skallen och då kändes det som att det inte spelade någon roll att det var klubben man tycker väldigt bra om som man jobbade i och man fick ett erbjudande om förlängning. Utan jag kände att jag var klar med det här nu, och att jag ville testa något annat.

Stefan "Skuggan" Nilsson var assisterande tränare till Joakim Fagervall i Luleå Hockey men tog över huvudansvaret när han tackade nej.

Han fick en del kritik av supportrar och liknande, hur ser du på det?

– I den rollen så får man ju det. De hade en jobbigare säsongsinledning än vad vi hade och i rollen som tränare så hamnar du där. Jag menar jag kommer nu från en säsong i Björklöven där man ett år innan är hyllad och i stort sett helgonförklarad för att man tar Löven till en femteplats. Vilket i sig inte är bra nog, tycker jag.

– Till att de ett år senare ska släpa dig bakom bussen när du slutar tia. Så det går väldigt snabbt i den här branschen och det är klart att det är jobbigt när man står där. Och jag vet att jag led med Luleå Hockey och skuggan som tog över som dessutom var från stan. Det är en tuff situation när det går tungt.

I avsnittet, som kommer att publiceras under lördagen, och går att hitta på vår sajt – samt podcastplattformar som Acast, Spotify, Itunes och Podbean, där de tidigare avsnitten också finns, berättar Joakim Fagervall även om den galna tiden i Ryssland, och varför han erbjöd sig att sluta när Per Kenttä tog över som sportchef i Björklöven.

Och mycket, mycket mer.