"Det handlar om rikets säkerhet"

Det har stormat om robotbasen i Vidsel. Vapentesterna i vildmarken sker i nationens intresse. Men boende och turismföretagare ser sin framtid hotad. En före detta Jaspilot har det svåra uppdraget att kryssa rätt mellan långdistansrobotar, fjällhemman och slädhundsekipage.

MÅLEN. De mål som missilerna ska träffa tillverkas i Vidselbasens egen smedja.

MÅLEN. De mål som missilerna ska träffa tillverkas i Vidselbasens egen smedja.

Foto: Kurt Engström

VIDSEL2014-12-29 05:30

Sedan 1 januari 2013 är tidigare F 21-piloten Mats Hakkarainen chef för Vidsel test range. Basen är hett eftertraktad av europeisk vapenindustri och försvarsmakter, och säkrar 160 glesbygdsjobb.

– Från februari till november är det fullt tryck. Intäkterna från utlandet i år är 90 miljoner kronor. Och efterfrågan ökar hela tiden, säger han.

De svenska utvecklingsprojekten är dock de största och viktigaste.

– Det går lite i vågor. Om några år ska tredje generationens Jas testas här. Då blir det mycket prover.

Ordinarie skjutfält är stort som hela Blekinge.

– Motsvarande provområde över land finns i Sydafrika, Kanada, USA och Australien. Vi är helt unika i Europa.

Samtidigt: missiler över vildmark är kontroversiellt. Mats Hakkarainen betonar att det är ett regeringsuppdrag.

– Om man har ett fullt utrustat provområde och vi ska utveckla och köpa ett svenskt flygsystem, då är det självklart att vi ska använda de resurser vi har. Att området även används för utländska tester är sunt, ekonomiskt tänkande, tycker jag.

Området, kallat Udtja skjutfält, håller höga naturvärden. Tre samebyar och en viltvårdsförening, vikt för raketbasens personal, får jaga och fiska där. Röster har höjts för att området ska öppnas för allmänheten.

– Det är otänkbart. Det är ett militärt skyddsobjekt. Och fara för tredje person måste undvikas.

Vid ett möte för markägare i Jokkmokk i början av november om utökade vapentester hamnade Hakkarainen i hetluften, när turismföretagaren Matti Holmgren flög i taket.

Han driver ett guideföretag som med kanoter och slädhundar gör turer in i ett lågfjällsområde väster om Jokkmokk. Kunderna är turister från hela världen som bokar sina resor långt i förväg. Med tillstånd av länsstyrelsen ämnade Vidselbasen stänga av samma område vid tre olika tillfällen i ett tidspann från början av februari till början av juli.

Anledningen: det ordinarie skjutfältet räcker inte till när långtskjutande missiler ska testas. Det utökade området används för inflygning och avfyrning.

Avstängningen har skett vid tidigare tillfällen och gällde heller inte speciellt många dagar. Men tiden kunde inte preciseras långt i förväg vilket i stort sett blockerade hela vårvintern och halva sommaren för turismföretagen i Jokkmokk. Området är populärt för friluftsliv och där finns både fast boende och fritidsboende.

Protesterna växte. De nådde kommunfullmäktige, där en motion antogs av samtliga partier. Och beslutet överklagades, bland andra av kommunens delägda bolag Destination Jokkmokk. Rabaldret slutade dock odramatiskt. Testerna sköts upp.

– Det var tre olika svenska projekt det gällde. De sköts inte upp på grund av protester utan av andra anledningar. Testerna kommer att genomföras, frågan är bara när, säger Hakkarainen.

Som dock fick sig en tankeställare.

– Ekoturismen har vuxit in i vår verksamhet de senaste åren och det är en faktor vi måste ta hänsyn till. Jag har därför kallat Swedish Lapland samt turismbolagen i Jokkmokk, Luleå, Älvsbyn och Arvidsjaur till ett möte.

Det finns två stora anledningar till att testerna inte kan preciseras exakt i tid:

* Kunden vet inte exakt hur vapenprojektet utvecklas.

* Testerna är helt beroende av vädret.

– Dagen innan vet jag definitivt att testet ska genomföras. Men exempelvis skogsnäringen vill ha besked ett halvår i förväg. Det är mycket att ta hänsyn till. Vi försöker planera så att testerna inte krockar med sportlov, påsklov, semestrar, älgjakt…men jag vill kunna genomföra vår verksamhet. I slutändan handlar det om rikets säkerhet. Det är viktigt att vi hittar ett sätt att använda området så optimalt som möjligt.

Det borde gå att begränsa tidsperioden genom att olika kunder testar samtidigt?

– Exakt. Det är också alltid den första frågan vi ställer. Men det är inte alltid det funkar.

Kan ni inte styra testerna till perioder när området inte är så attraktivt?

– Vi försöker. Ibland går det, ibland inte.

Om området är så unikt borde ni kunna ställa krav?

– Jo. Men det är alltid en kund att ta hänsyn till också.

Eftersom verksamheten ökar finns det starka farhågor att området i framtiden ska avlysas helt, likt ordinarie skjutfält.

– Nej, nej. Det enda behov som finns långt framöver är ett tillfälligt provområde. Det finns inga planer på att annektera området, säger Mats Hakkarainen.

Han menar att det finns ett stort ”win-win” i en lösning, i alla fall för företagarna i Jokkmokk.

– Mina kunder vill ut i naturen. Det är bland annat tyskar, britter och belgare. De vill ha upplevelser. Det genererar även gästnätter, hyrbilar, restaurangbesök. Jag behöver hjälp med krokar in i besöksnäringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om