Avloppskaos bakom korruptionshärva på Hawaii

Hawaii kanske oftast förknippas med palmer, paraplydrinkar och blomsterkransar. En uppmärksammad korruptionshärva riktar nu istället ljuset mot en mörkare – och betydlig mindre väldoftande – sida av paradisöarna.

83|00 primitiva kloakbrunnar på Hawaii läcker dagligen miljontals liter smutsigt vatten – rätt ned i marken. Arkivbild.

83|00 primitiva kloakbrunnar på Hawaii läcker dagligen miljontals liter smutsigt vatten – rätt ned i marken. Arkivbild.

Foto: Hawaii Department of Land and Natural Resources/AP/TT

USA2023-04-06 20:27

Ända sedan exploateringen av Hawaii tog fart under 1950-talet har öarnas bristfälliga avloppssystem varit ett alltmer påtagligt problem för invånarna. I dagsläget släpper 83 000 primitiva kloakbrunnar dagligen ut miljontals liter smutsigt vatten i marken – vatten som därefter sipprar ned i såväl grundvattnet som i havet runt öarna.

Uppemot 200 miljoner liter avloppsvatten strömmar varje dag från brunnarna, som ofta består av ett enkelt hål i marken, och det smutsiga vattnet hotar även korallreven nära öarna.

Utbredd korruption

Problemet har nyligen aktualiserats efter att Ty Cullen, förre detta demokratisk ledamot i Hawaiis representanthus, tidigare i år erkänt att han tagit emot mutor av affärsmannen Milton Choy.

Mutorna gavs i utbyte mot att Cullen såg till att Choy fick lukrativa kontrakt i ett statsfinansierat projekt för att omvandla brunnarna till mer miljövänliga alternativ. Tidigare har även ytterligare en högt uppsatt hawaiiansk politiker, Kalani English, dömts till fängelse för samma brott.

Enligt Colin Moore, professor i statsvetenskap vid University of Hawaii, är brist på kunskap i ämnet en orsak till den grasserande korruptionen på öarna.

– På en liten marknad som Hawaii är det svårt att jämföra offerter. Vem ska bedöma om de är rimliga eller inte? säger han till AP.

"En politisk dynghög"

Omkring 16 procent av hushållen på Hawaii släpper ut sitt avloppsvatten i marken – och på de mer lantliga öarna används de primitiva kloakbrunnarna av så många som hälften av invånarna.

Sedan 2017 måste hushållen antingen ansluta sig till befintliga avloppssystem eller installera egna reningssystem – och senast 2050 ska kloakavloppen vara försvunna från öarna.

Bland de luttrade öborna har den senaste korruptionshärvan bland Hawaiis politiker också lett till en uppsjö av skämt.

“Det är inte långt mellan den här typen av korruption och politikens dynghög," säger Stuart Coleman, vd för en miljöorganisationen Wastewater Alternatives, som länge propagerat för att avveckla kloakavloppen.

Rättad version: I en tidigare version hade en nolla fallit bort i antalet kloakbrunnar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!