Libanon: Ökad aggressivitet från Israel

Spänningarna stiger mellan Israel och grannlandet Libanon. Israels flygvapen har genomfört det första luftangreppet på flera år mot Libanon, uppger armén.

Raketer avfyrade från Libanon orsakade mindre markbränder på israelisk mark under onsdagen.

Raketer avfyrade från Libanon orsakade mindre markbränder på israelisk mark under onsdagen.

Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Israel/Libanon2021-08-05 10:36

Enligt flygvapnet var torsdagens luftangrepp ett svar på att raketer avfyrade från Libanon slagit ner i norra Israel för andra dagen i rad.

"Som svar slog jaktplan till mot avfyringsplatserna samt infrastruktur använd för terrorism i Libanon", skriver Israels flygvapen på Twitter.

Onsdagens raketer avfyrade från Libanon besvarades med israeliskt artilleri. Det finns inga rapporter om skadade i någon av attackerna.

Israels försvarsminister Benny Gantz uppger i israelisk tv att flygattacken syftade till att "skicka ett budskap".

– Uppenbarligen kan vi göra mycket mer, men vi hoppas att vi inte kommer till den punkten, säger han.

Libanons president Michel Aoun svarar på Twitter att angreppet visar på Israels "eskalerande aggressivitet".

Sammandrabbningarna innebär en upptrappning på den gränsöverskridande konflikten länderna emellan. Gränsen har varit förhållandevis lugn sedan 2006 års krig mellan Israel och den Iranstödda libanesiska shiarörelsen Hizbollah.

Parallellt stiger även spänningarna mellan Israel och Iran, efter det att Israel pekat ut Iran som ansvarigt för förra veckans attack mot ett fartyg från ett israeliskägt rederi utanför Oman.

På torsdagen kom även uppgiften att den brittiska medborgare som dödades i attacken tidigare var soldat i den brittiska armén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!