Dödssiffran stiger efter skalv på Java

Minst 162 personer, många av dem barn, har omkommit i ett jordskalv som skakat Indonesiens huvudö Java. Mängder av skadade människor och förstörda hus rapporteras.

Ett förstört hus i Cianjur på västra Java.

Ett förstört hus i Cianjur på västra Java.

Foto: AP/TT

Indonesien2022-11-21 09:53

Dödssiffran stiger kraftigt efter skalvet söder om Indonesiens huvudstad Jakarta vid 13-tiden på måndagen, lokal tid.

Minst 162 personer har omkommit enligt guvernören Ridwan Kamil, och hundratals har skadats.

– Den övervägande delen av de som dog var barn. Många muslimska skolor drabbades, säger han.

13 000 evakuerade

Mer än 13 000 människor har flytt till evakueringsplatser efter att deras hem helt eller delvis rasat samman. Flera av dem har skadats, säger Ridwan Kamil.

– Ni kan se själva: Vissa blir sydda i huvud och fötter utomhus. En del blev oroliga och började gråta, säger han vid en presskonferens som sändes på tv-kanalen Kompas.

Flera jordskred har också skett i och kring staden Cianjur, platsen för skalvets epicentrum.

– Eftersom många människor fortfarande sitter fast så räknar vi med att antalet skadade och döda kommer att stiga med tiden, säger guvernör Kamil.

Han varnar för att raserade vägar gör att det är svårt för räddningspersonal att ta sig till flera mindre byar i bergen runt Cianjur, och att myndigheterna inte har en klar bild över skadeläget där.

Kändes i Jakarta

I Jakarta, som ligger knappt tio mil norrut, kändes skakningarna tydligt. Stadens höghus svajade och gatorna fylldes av människor som flytt husen, andra uppges ha sökt skydd under sina skrivbord.

– Skalvet kändes så starkt. Mina kollegor och jag lämnade vårt kontor på nionde våningen, säger Vidi Primadhania till AP.

Skalvets magnitud uppmäts till 5,6 av både europeiska EMSC och amerikanska USGS.

Indonesien ligger längs med den så kallade Eldringen, med förkastningslinjer som omger Stilla havet och orsakar jordbävningar, vulkanutbrott och tsunamivågor. Tidigare i år omkom minst 25 personer i ett skalv i västra Sumatra, där magnituden uppmättes till 6,2.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!