Tumult och oro efter franskt pensionsbeslut

Ilska, strejker och trafikkaos. Protesterna tar ny fart runt om i Frankrike efter president Emmanuel Macrons omstridda beslut om att tvinga igenom en höjning av pensionsåldern. Oppositionen har gått till motattack och begär en misstroendeomröstning. Hittills har över 300 personer gripits.

Studenter utanför universitetet Nanterre utanför Paris, vars portar blockeras av sopsäckar.

Studenter utanför universitetet Nanterre utanför Paris, vars portar blockeras av sopsäckar.

Foto: Michel Euler/AP/TT

Frankrike2023-03-17 12:36

Arga demonstranter blockerar under fredagen en huvudled kring Paris medan oppositionen och fackföreningar fördömer presidentens och regeringens beslut att driva igenom lagändringarna utan stöd i nationalförsamlingen. Reformen innebär bland annat att den nuvarande pensionsåldern på 62 år höjs till 64 år.

Våldsamma demonstrationer bröt ut på flera håll redan på torsdagskvällen efter att regeringen tvingat igenom de kontroversiella pensionsändringarna. Demonstranter möttes på flera håll av tårgas och vattenkanoner.

Oppositionen lämnade på fredagen in en begäran om en misstroendeomröstning mot regeringen och premiärminister Élisabeth Borne. Omröstningen sker sannolikt i början på nästa vecka.

Flera fackförbund flaggar för att fler strejker och protestmarscher kommer att äga rum inom de närmaste dagarna. De hävdar att pensionsreformen för arbetare framstår som "brutal, orättvis och orättfärdig", uppger AP.

– De tar inte folkets vilja med i beräkningarna, säger 51-åriga Soumaya Gentet, som arbetar vid livsmedelskedjan Monoprix, till AFP.

Gentet, som uppger att hon kommer att fortsätta protestera tills lagändringen rullas tillbaka, får medhåll av sin kollega Lamia Kerrouzi.

– Macron bryr sig inte ett dugg om folket, säger hon och fortsätter:

– Han och folket talar inte samma språk.

Fakta: Franska pensioner

Den allmänna pensionsåldern i Frankrike är 62, men man behöver också ha arbetat i 42 år för att få full pension.

Det finns tre grundsystem och sedan obligatoriska tilläggsplaner med poängsystem som ser olika ut beroende på bransch och avtal. Det finns 42 olika pensionsplaner.

Den genomsnittlige fransmannen går i pension vid 62 år och fyra månaders ålder, enligt siffror från 2020 (i Sverige är det drygt 64 år). Skillnaderna är dock stora mellan olika upplägg. Snittpensionen ligger på motsvarande 15 700 kronor (2020).

Inom offentlig sektor finns vissa avtal som sticker ut. Omkring 40 000 människor som jobbar inom kollektivtrafiken i Paris har till exempel rätt att gå i pension från 52 års ålder.

Den sittande regeringen ville till en början höja pensionsåldern till 65, men har sedan gått ned till 64. Höjningen ska ske gradvis fram till 2030. Regeringen vill också tidigarelägga en ettårig höjning av antalet år man behöver arbeta för full pension. Garantipensionen ska höjas och antalet planer ska bli färre.

Det var den långvarige presidenten François Mitterrand (Socialistpartiet) som sänkte pensionsåldern från 65 till 60 år 1982. Högerpresidenten Jacques Chirac ville 1995 införa ett universellt system, men möttes av jätteprotester och drog senare tillbaka det. Stora protester mötte också förslag från Nicolas Sarkozy 2010, men då drevs en tvåårig höjning av pensionsåldern ändå igenom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!