Till minne av en kamrat - 20 år efter mordet

Den lokala samorganisationen av SAC, Syndikalisterna, manifesterade i Boden 20 år efter att Björn Söderberg mördades av nazister.

"Det är vi som är här som ska bekämpa nazisterna", sa.Birgitta Aronson Normark, Luleå LS av Sac Syndikalisterna.

"Det är vi som är här som ska bekämpa nazisterna", sa.Birgitta Aronson Normark, Luleå LS av Sac Syndikalisterna.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Bodens kommun2019-10-27 11:00

NMR:s, Nordiska motståndsrörelsens, närvaro i Bodens kommun har väckt motstånd. 

Den lokala samorganisationen av Sac i Luleå valde att arrangera sin manifestation i Boden. Birgitta Aronson Nordmark var glad över uppslutningen.

– Det visar att det finns ett motstånd och det är jättebra. Det är roligt, det är inte bara de vanliga som brukar komma, utan alla möjliga tanter och farbröder och ungdomar. 

Björn Söderberg mördades den 12 oktober 1999. Han var fackligt aktiv och tillhörde det syndikalistiska fackförbundet  Sveriges Arbetares centralorganisation, Sac. Han sköts utanför sitt hem i Sätra. Två nynazister dömdes för mordet. Enligt domstolen hade de sökt upp Björn Söderberg för att hämnas eller konfrontera honom.  En tredje person dömdes för skyddande av brottsling och grovt vapenbrott

– Att vi träffas här idag är framför allt för att det är 20 år sedan som vår kamrat Björn Söderberg blev mördad av nazister och nazismen fortsätter att frodas. De har blivit fler och mer accepterade. Det är inte bara Björn som blivit mördad. Människor har blivit mördade, misshandlade och fått sin egendom förstörd. Vi fick våra fönster sönderskjutna för ett antal år sedan. I hela Sverige händer det, sa Birgitta Aronson Nordmark. 

Rasister och nazister har flyttat fram sina positioner och agerar mer öppet på gator och torg. Det visade inte minst NMR:s närvaro i Boden under valrörelsen. 

– Det har blivit mer coolt att vara nazist. Det går i vågor. Jag har varit med länge och på 70-talet var det väldigt inne att vara nasse. Nu är det NMR och deras avgreningar som är de mest våldsamma. 

Det finns olika åsikter om man ska förbjuda nazistiska organisationer eller inte. Birgitta Aronson Nordmarks personliga uppfattning är att man inte ska göra det. 

– Börjar man förbjuda en politisk åsikt så kommer man kunna förbjuda vem som helst, även vår organisation. Det här är min egen åsikt. Det är inte en åsikt som vi har diskuterat i organisationen. I Finland har de förbjudit nazistiska organisationer, men det har inte hjälpt. De har inte blivit färre där och det finns utrymme i lagen redan nu att stoppa nazisterna. Man hade till exempel inte behövt tillåta dem att ha valtält. Det är vi som är här som ska bekämpa nazisterna.

På lördagen arrangerade syndikalister från Luleå en manifestationen i Boden. Den 12 oktober var på dagen 20 år efter att deras kamrat Björn Söderberg mördades utanför sitt hem av nazister.
På lördagen arrangerade syndikalister från Luleå en manifestationen i Boden. Den 12 oktober var på dagen 20 år efter att deras kamrat Björn Söderberg mördades utanför sitt hem av nazister.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!