Stort hål i marken har dykt upp i Malmberget

Ett hundra gånger femtio meter stort hål har bildats på det avstängda området innanför stängslet i Malmberget – troligtvis det senaste dygnet.

Den nya gropen vid Printzskölds malmkropp, markerad i gult, bildades cirka 500 meter innanför LKAB:s stängsel, markerat i blått (dragning 2018). (Flygbilden är från 2017.)

Den nya gropen vid Printzskölds malmkropp, markerad i gult, bildades cirka 500 meter innanför LKAB:s stängsel, markerat i blått (dragning 2018). (Flygbilden är från 2017.)

Foto: LKAB

Malmberget2019-10-23 19:32

Det är den så kallade takskivan på malmkroppen Printzsköld som har brutit igenom till markytan, enligt LKAB som bedömer att det har skett under det senaste dygnet.

Hålet som bildats ligger cirka 500 meter innanför stängslet på det avstängda området.

Malmkroppen har sedan 1998 brutits från 780 meter till dagens nivå som ligger 970-996 meter under jord. Med åren har berget ovanpå malmkroppen tunnats ut och nu ska det cirka 100 gånger 50 meter stora gropen ha bildats i hålrummet.

– Precis som vi gjort med malmkroppen Fabian tidigare så har vi börjat bryta malmen under jord. Det som sker är att vi låter bergmassorna ovanför malmkroppen fylla igen tomrummet efter brytningen. Men det kom lite oväntat, säger Anders Lindberg, LKAB:s presschef.

Kommer hålet att växa?

– Ja, det kommer det att göra så länge vi bryter malm i den här kroppen. Än så länge är det bara en del av takskivan som har rasat ner.

Händelsen har föregåtts av förhöjd seismisk aktivitet de senaste dagarna, men LKAB:s seismologer tror att det gått relativt lugnt till.

– När takskivan på Fabian öppnades märkte många av ett muller, men den låg närmare samhället. Det är ingen som har hört av sig till oss nu så det är möjligt att malmbergsborna inte har märkt något, säger Anders Lindberg.

LKAB skriver att det som nu har hänt är en förväntad följd av brytningen, men att det har skett tidigare än förväntat.

– Vi trodde det skulle dröja några år till, säger Anders Lindberg.

Karta: Malmberget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!