Dödlig hästsjuka nära Norrbotten

Ett fruktat hästvirus har konstaterats hos en häst på proffstränaren Christian Månssons gård utanför Skellefteå, rapporterar Norran. På grund av smittorisken har gården isolerats.

Travtränaren Christian Månssons hästgård isoleras efter att det fruktade abortviruset konstaterats då ett föl dog.

Travtränaren Christian Månssons hästgård isoleras efter att det fruktade abortviruset konstaterats då ett föl dog.

Foto: Torbjörn Enmark

Skellefteå2019-03-31 13:24

Ett dräktigt kallblodssto kastade sitt föl. Sedan veterinär kallats dit och tagit prover på fölet stod det klart att det handlade om det fruktade viruset EHV-1 (även kallat abortvirus) som på senare tid spridit stor oro bland hästägare runt om i hela landet.

– Det är ett farligt virus för dräktiga ston, eftersom de kan kasta sina föl, säger Månsson.

Viruset sprids vanligen via luftvägarna, och en häst som blir sjuk har oftast förkylningssymptom. Det kan också hända att förlamningar drabbar hästen. Det är oftast ofarligt, utom just för dräktiga ston.

– Alla hästar är vaccinerade mot viruset, men det finns tyvärr inget fullgott skydd, säger Månsson.

Hos Christian Månsson finns 14 tävlingshästar.

– Ingen av dem har visat några sjukdomssymptom och dessa hästar tränas precis som vanligt. Men eftersom det finns en smittorisk får hela stallet tävlingsförbud i tre veckor.

Isolering och sanering är de viktigaste åtgärderna att sätta in efter att ett sto kastat sitt föl och där abortviruset är orsaken. Alla rester efter kastningen, fosterhinnor, blod och annat måste tas bort och inte tillåtas komma i närheten av andra hästar.

På Christian Månssons gård finns ytterligare fyra fölmärrar, som alla är dräktiga och väntar föl.

– Tre av dem har redan flyttats till en annan gård och isolerats. Där hoppas nu vi på det bästa att ingen fler fått abortviruset, säger Månsson.

Herpesviruset EHV-1

Även kallat abortvirus.

Förekommer bland hästar i hela världen. Det kan orsaka feber och förkylning samt plötslig kastning (virusabort) utan andra symtom hos dräktiga ston. En neurologisk form av sjukdomen med förlamningar förekommer också. Det finns vaccin mot luftvägs- och abortformen, men inte mot den neurologiska formen.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om