Batterifabriken raggar folk i hela landet

I dag måndag började Northvolt och Arbetsförmedlingen en informationsturné runt om i Sverige för att berätta om möjligheterna till jobb i batterifabriken i Skellefteå.

Northvolt räknar med att anställa drygt 2 500 personer fram till 2023.

Northvolt räknar med att anställa drygt 2 500 personer fram till 2023.

Foto: Northvolt

SKELLEFTEÅ2019-08-12 21:53

Nu börjar en massiv rekryteringsprocess till batterifabriken i Skellefteå med bland annat en informationsturné på olika arbetsförmedlingskontor runtom i landet under augusti. I Luleå görs turnéstoppet i Arbetsförmedlingens lokalar och dagen därpå intar man hemmplan.

– I Skellefteå kommer vi att hålla till på Scandic. Efter att representanterna från Northvolt berättat om möjligheterna kommer det att arrangeras speed dating med intresserade, berättar Mona Burlin, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Skellefteå och Norsjö.

Northvolt räknar med att anställa drygt 2 500 personer fram till 2023. I huvudsak handlar det om kvalificerade industrijobb.

– Framförallt kommer fokus att vara roller inom produktion, såsom processoperatör och materialhanterare, men vi behöver också bland annat underhållspersonal, processingenjörer och administrativ personal för att nämna några, säger Katarina Borstedt, Growth Manager hos Northvolt.

Det kommer även att finnas enklare roller såväl inom produktionen som i kringfunktioner.

– Allt från att hantera materialpåfyllnad på produktionsgolvet till att arbeta i personalmatsalen och som lokalvårdare, berättar Borstedt.

Northvolt har en ambition att komma ifrån uppdelningen av kollektivanställda och tjänstemän.

– Vi vill bygga framtidens industriarbetsplats. För oss handlar det mycket om att erbjuda samma typ av utvecklingsmöjligheter oavsett vilken roll du har på företaget, att inte låsa in individer i särskilda skrån utan se till individens potential, säger Borstedt.

Arbetsförmedlingen deltar i ett tidigt skede och kommer att vara ett stöd till Northvolt i rekryteringsprocessen. Just nu utvärderas potentialen bland de arbetssökande.

– Denna informationsturné är en del av detta arbete. Resultatet kommer kunna ge en bild av hur positiv gruppen är till att bland annat, flytta för ett jobb eller vidareutbilda sig samt kommer ge oss en förståelse för vilka utbildningar som krävs för att göra dem redo för ett framtida industriarbete, berättar Katarina.

Arbetsförmedlingen och Northvolt samarbetar också med enkäter som går ut till arbetssökande där vi de tar reda på vilken kompetens som finns och om det finns en vilja att flytta.

– Om man är med på den kan man också anmäla sitt intresse för att jobba på fabriken. Det verkar finnas ett stort intresse för detta, säger Mona Burlin.

Hon berättar att Arbetsförmedlingen kan kolla kompetenser och erfarenheter för att se om den som är intresserad matchar Northvolts önskemål. De kan även tipsa om Yrkeshögskoleutbildningar, Vux och arbetsmarknadsutbildningar som ger rätt kompetens för uppgifterna som behövs på fabriken.

– Det kommer säkert också att bli tal om att arrangera rena rekryteringsutbildningar tillsammans med Northvolt när de har helt klart med vilka maskiner som de ska använda i fabriken, berättar Mona.

Katarina Borstedt konstaterar att den arbetskraft som finns i Västerbotten inte kommer att räcka till.

– Vi har tagit oss an en stor utmaning och kommer att behöva locka individer till Skellefteå. Med den här storleken på etablering blir påverkan på samhället stort. Det blir ett samhällsbyggnadsprojekt. Frågor gällande till exempel boende och integration blir centrala och något som vi samverkar med kommunen kring, avslutar hon.

Här hålls informationsmötena

12/8 Gävle

12/8 Sandviken

13/8 Sundsvall

14/8 Uppsala/Knivsta

15/8 Solna

15/8 Stockholm

19/8 Malmö

20/8 Göteborg

22/8 Södertälje

26/8 Luleå

27/8 Skellefteå

28/8 Umeå

30/8 Linköping

30/8 Norrköping

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om