Sagolikt i ljus och mörker

Under onsdagen bjuder årets Kirunastipendiat Kristina Nilsdotter in till vernissage i Kiruna konsthall. Hon gestaltar på ett lekfullt sätt både ljus och mörker hos människor och djur i sina målningar och skulpturer.

4 september 2019 06:00

Redan när Kristina Nilsdotter var sju år gammal visste hon att hon ville bli konstnär. En stor inspirationskälla i barndomen var mammans kusin som var med i Bodenskolan, en konstnärsgrupp som verkade på 50–60-talet.

– Hon var den enda kvinnan där och jag blev väldigt inspirerad av hennes målningar och batiker för de var väldigt sagoinspirerade och barnvänliga.

1991 kom Kristina Nilsdotter in på Kungliga konsthögskolan, som 25-åring. Men på grund av psykisk ohälsa hoppade hon av utbildningen efter några år. Efter ett försök med nya konststudier i Umeå lade hon ner sitt konstnärskap under flera år.

– Aldrig att jag ska hålla på med konst igen tänkte jag och blev energifattig bara jag gick in och såg en konstutställning. Det handlade om krav som jag kände och blev nedtyngd av det, säger Kristina Nilsdotter.

Men när hennes mamma skulle fylla 75 år så ville hon göra någonting tillsammans med sin dotter.

– Så vi tänkte att vi tar en vecka tillsammans och håller på med bilder. Och jag tänkte gud vad jobbigt det här ska bli, säger Kristina Nilsdotter.

– När jag hade kommit över ett slags prestationströskel så slutade det med att det var jag som fortsatte och hon fick en massa besökare och var tvungen att springa iväg.

Resultatet blev ett porträtt av mamman och året efter, 2008, satsade Kristina Nilsdotter på konstnärskapet fullt ut igen.

– Det var tack vare henne, verkligen, jag hade inte gjort det annars.

Kristina Nilsdotter skrattar ofta och hennes konst bjuder in till en drömsk sagovärld där människor och djur är starkt sammankopplade. Men även om färgerna och motiven är ljusa och glada kan man ana ett djup och en underliggande svärta i några av konstverken. En avdelning av utställningen är starkt påverkad av hennes egen bakgrund.

– Här har jag saker som är lite mer, jag skulle kunna prata om psykisk ohälsa i de här olika verken, säger Kristina Nilsdotter.

I våras stod det klart att Kristina Nilsdotter blev utsedd till årets Kirunastipendiat. Stipendiet delas ut för 60:e året på raken. Förutom 40 000 kronor i prispengar köper kommunen in konst till ett värde av 40 000 kronor.

Under onsdagen bjuder Kiruna kommun och Kiruna Konstgille in till vernissage tillsammans med Kristina Nilsdotter. Utställningen pågår fram till den 28 september.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!