Storbråk i Kommunal

Kommunal i Piteå skakas av bråk. Fyra av ledamöterna i styrelsen meddelade att de ville lämna sina uppdrag, i protest mot Kommunals ledning i Luleå. Då blev de omedelbart av med nycklar och passerkort.

Bråket mellan Piteå och Luleå slutade med att de fyra fackligt aktiva i Piteå fick lämna sina arbetsplatser omedelbart. I går tömde de sina kontor - under övervakning.

Bråket mellan Piteå och Luleå slutade med att de fyra fackligt aktiva i Piteå fick lämna sina arbetsplatser omedelbart. I går tömde de sina kontor - under övervakning.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2013-10-25 09:04

I går tömde de fyra sina kontor, men redan i onsdags blev de av med nycklar och passerkort till deras arbetsplatser.

– Våra medlemmar är bestörta, säger Nils-Gunnar Granlund, en av de fackligt aktiva.

Bakgrunden till händelserna är en artikel i Piteå-Tidningen där Granlund och tre andra i styrelsen, bland annat ordföranden Agneta Nilsson, riktar hård kritik mot avdelningen i Luleå.

Piteåborna är bland annat missnöjda med hur man i Luleå hanterat frågor om ett uppsagt samverkansavtal, huvudskyddsombud och att man fått göra ett prov på kunskaper i arbetsrätt.

Bytte uppgifter

Men det avgörande var när personalen i Piteå beordrades att byta områden med varandra.

– Det var det som gjorde att det tippade över. Jag skulle tappa avdelningen Stöd och omsorg, som jag haft i alla dessa år, säger Nils-Gunnar Granlund.

Planen var att de skulle lämna i samband med årsmötet i februari 2014.

Men samma dag som Piteå-Tidningens artikel publicerades kom Vanja Nyberg, lokalkontorschef, och Gunnel Jänkenpää, ombudsman, till Piteå. I samband med det fick de fyra lämna Kommunals lokaler.

– Som jag ser det vill man ha in andra personer, säger Nils-Gunnar Granlund.

Annan bild

Vanja Nybergs bild är en annan. Hon åkte till Piteå för att höra om de fyra inte ville jobba fackligt längre.

– De sade inte ville det. Då fanns det inget annat val än att utse andra förhandlare, säger hon.

Enligt Nyberg så var skälet till att man skulle byta områden att frun till en av de fackligt aktiva är chef på en förvaltning. Därför kunde inte han jobba mot den förvaltningen.

– Vi måste få hela organisationen att fungera. De skulle göra samma saker, fast på andra förvaltningar, säger Vanja Nyberg.

De fyra har kvar sina styrelseuppdrag i Kommunal Piteå. De har däremot inga förhandlingsfullmakter längre. De har andra tagit över. Enligt Nils-Gunnar Granlund går han och kollegorna tillbaka till anställningarna i kommunen.

Vanja Nyberg uppger att Kommunal vänt sig till arbetsgivaren för att de fyra ska få hjälp.

– Oss är de så arga på, så vi kan inte bistå dem. Men vi vill att de ska må bra, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om