Giftkvinna misstänks för mordförsök

Snart kommer åtalet mot en kvinna som under våren 2016 misstänks för att ha försökt förgifta en nära anhörig. Kvinnan misstänks för försök till mord alternativt förberedelse. Kvinnan misstänks även för mordbrand.

Advokat. Lisa Länga är målsägandebiträde i ärendet. Hon vill dock inte lämna några kommentarer.

Advokat. Lisa Länga är målsägandebiträde i ärendet. Hon vill dock inte lämna några kommentarer.

Foto: goran.strom@nsd.se

Piteå2018-02-01 16:22

Det är en mycket omfattande utredning som kammaråklagare Ulla-Karin Lindström har på sitt bord. I nuläget vet hon inte när ett åtal kan väckas.

– Någon gång under våren, tror jag, säger hon.

Brotten som kvinnan misstänks för ska ha ägt rum för snart två år sedan, mellan den 1 april till 18 maj 2016, när kvinnan ska ha försökt förgifta en till henne närstående person i en bostad i en by utanför Piteå. Kvinnan satt häktad under sju veckor med släpptes sedan på fri fot.

LÄS MER: Kvinna misstänkt – ska ha försökt förgifta anhörig

LÄS MER: "Giftkvinnan" släppt på fri fot

I samband med häktningsförhandlingen uppgav Ulla-Karin Lindström att utredningen var i initialskedet, samt att prover togs och analyserades och beslag gjordes. Hon bekräftade då att det rör sig om ”giftiga substanser”, men ville inte säga något om hur brottsoffret mår.

Nu säger åklagaren att det handlar om växtligheter, olika material.

I och med att den misstänkta kvinnan, som är i 25-årsåldern, släpptes på fri fot efter sju veckor i häktet anade hennes försvarare, advokat Carolina Nilsson, att åtal inte skulle väckas, att åklagarens bevisning inte höll.

– Det fanns vissa åtgärder i utredningen som vi inväntade. Utifrån svaret från en av dem ansåg åklagaren att det inte gick att hålla kvar min klient längre, sade Carolina Nilsson.

Den misstänkta kvinnan har hela tiden hävdat sin oskyld, hon förnekar allt som läggs henne till last.

Utredningen har inte försvårats på grund av att kvinnan släpptes fri. Eftersom det handlar om försök till mord är det inte obligatorisk häktning och hon kan inte på fri fot förstöra utredningen. Trots att kvinnan släpptes på fri fot har förundersökningen fortsatt och den tekniska undersökningen är klar vilket gör att åklagaren tror att materialet räcker för ett åtal.

Kvinnan är, förutom giftärendet, även misstänkt för att ha anlagt en brand i ett flerfamiljshus i den här byn där paret bodde tillsammans. I fastigheten som eldhärjades bodde hennes tidigare pojkvän men även sex andra personer.

Advokat Lisa Länta är målsägandebiträde i ärendet. Hon ska se till pojkvännen och de sex andra som bodde i fastighetens intressen.

– I nuläget vill jag inte uttala mig om någonting i det här ärendet, säger Lisa Länta.

Enligt vad Norrbottens Media erfar är kvinnan även misstänkt för andra brott.

– Det är, som sagt, en mycket omfattande utredning, säger Ulla-Karin Lindström.

Åtal. Kammaråklagare Ulla-Karin Lindström tror att ett åtal kan vara klart någon gång under våren.
Åtal. Kammaråklagare Ulla-Karin Lindström tror att ett åtal kan vara klart någon gång under våren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om