Övertorneå: "Vi har ganska bra behörighet"

Övertorneå2014-01-18 05:00

Övertorneå har inte full behörighet som krävs hösten 2015 när nya behörighetskrav införs.

– Vi har ganska bra behörighet. Där vi inte klarar behörigheten är en del av en idrottslärartjänst, och delar av so-ämnena och matematiken på högstadiet, även om vi har lyckats rekrytera flera matematiklärare, säger Enbuske.

Omkring sju lärare går i pension de närmaste fem åren och för att intressera fler för lärarutbildningen berättar Enbuske att kommunen har samarbete med högskoleförbundet östra Norrbotten om att försöka bygga upp lärcentrum för att underlätta för distansstudenter.

– Då kan studenterna göra tentor här. Vi jobbar för att marknadsföra att man kan studera på hemmaplan. På 1990-talet utlokaliserade universitetet lärarutbildning till Övertorneå och då gick många. Vi lever nog fortfarande på de kullarna lärare.

För att göra skolan mer attraktiv behövs en mer positiv bild av skolan, tycker Maarit Enbuske.

– Det behövs en mer nyanserad bild av skolan som visar hur kul det är att arbeta här och vilket är intressant jobb lärare har. Kanske vi i skolan är lite för tysta. Vi låter alla andra säga hur det ska vara kliver inte fram som profession. Det är inte så dystert i skolan som det ibland ser ut i media.

– Lönefrågan är viktig och det måste göras något åt den, säger Enbuske.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om