Fem mils pilgrimsvandring i hoppet om en ny Särkilax kyrka

På 1600-talet förstördes Särkilax kyrka vid en översvämning. Under fredagen gick ett följe en fem mil lång pilgrimsvandring till den gamla kyrkplatsen för att överlämna en ikon i hopp om en återuppbyggnad.

Tolv av de femton som gick den fem mil långa pilgrimsvandringen. Ari Kärkkäinen, Anneli  och Urban Widetun, Marie France Laschette, Monika och Bengt Pohjanen, Leif Eriksson, Maria Berggren, Susanne Eriksson, Krister och Liselott Tano och Astrid Karlsson. FOTO: Björn Karlsson

Tolv av de femton som gick den fem mil långa pilgrimsvandringen. Ari Kärkkäinen, Anneli och Urban Widetun, Marie France Laschette, Monika och Bengt Pohjanen, Leif Eriksson, Maria Berggren, Susanne Eriksson, Krister och Liselott Tano och Astrid Karlsson. FOTO: Björn Karlsson

Foto: Björn Karlsson

ÖVERTORNEÅ2010-08-09 06:00
Femton personer sammanlagt vandrade från Överkalix till Övertorneå under fredagen. Det var kursdeltagare från hela landet som deltog i en kurs om bysantisk filosofi, ortodox tro och kultur.
Felaktig historieskrivning?
- Det är inne med pilgrimsvandringar. Vi har öppnat en pilgrimsled. Det finns behov av vandring, för människor behöver stillhet, sa Bengt Pohjanen som är kursansvarig.
Särkilax kyrka som var belägen strax norr om Övertorneå är Nordkalottens äldsta enligt Pohjanen. Han fascineras av att kyrkan var av trä när alla andra kyrkor på den tiden var byggda av sten.
- Då är frågan varför?
Frågan har föranlett honom att prova vissa tankar, bland annat är hans teori att kyrkan skulle kunna vara äldre än den påstås och att den tillhörde Novgorod (Ryssland).
- Då får vi skriva om vår historia. Man har velat sett Norrbotten som ett tomt land.
Kollekt till ny kyrka
Pilgrimsfärden avslutades med en överlämning av en ikon av aposteln och Jesu lärjungen Andreas till kommunalrådet Linda Ylivainio.
- Andreas har varit slavernas och de finska stammarnas skyddshelgon i alla tider. Det tyder också på att kyrkan var byggd av slaver, säger Bengt Pohjanen.
Förhoppningen är att ikonen ska kunna beskådas i en ny Särkilax kyrka i framtiden.
- Vi föreslog en kollekt till en återuppbyggnad och fick in 900 kronor. De pengarna gav vi till Linda Ylivainio att förvalta som en gest för att få en kyrka på platsen som kan bli ett pilgrimsmål, säger Bengt Pohjanen i förhoppningen om att pilgrimsvandringarna ska bli årliga inslag och öppna för alla.

Fotnot:
År 1323 blev det fred mellan Sverige och Ryssland i Nöteborg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om