En plump i protokollet

Ingemar Harila, tekniska kontorets chef i Övertorneå, anklagas för godtyckliga bedömningar.- Beslut som handlar om skattekronor ska dokumenteras. Det här är bara ruffel och båg, säger Ulf Zakariasson, Övertorneå fria alternativ.Han kräver en genomgång av tekniska kontorets affärer.

Nu kräver Ulf Zakariasson att tekniska kontorets verksamhet och dess chef, Ingemar Harila (infälld), granskas.FOTO: Linda Danhall

Nu kräver Ulf Zakariasson att tekniska kontorets verksamhet och dess chef, Ingemar Harila (infälld), granskas.FOTO: Linda Danhall

Foto: Linda Danhall

ÖVERTORNEÅ2011-08-11 06:00

Två fastighetsägare ansökte om va-anslutning.

Båda fastigheterna ligger utanför kommunens verksamhetsområde. Enligt Övertorneå kommuns regelverk innebär det att fastighetsägaren står för alla kostnader.

Men så skedde inte, enligt Zakariasson.

Olika priser
En fastighetsägare ska betala
25 000 kronor för anslutningen och i det fallet svarade kommunen också för grävningen.

Den andra fastighetsägaren fick betala 16 000 kronor, varav drygt 8 000 kronor återbetalades då fastighetsägaren valde att gräva själv.

- Han fick betala 250 000 kronor för att gräva privat, medan den andra fastighetsägaren, där kommunen stod för grävningen, betalar 25 000 kronor. Men det finns inte dokumenterat någonstans, så här kan det inte fortsätta.Tjänstemän ska inte fatta beslut som ingen sedan får ta del av, säger Zakariasson

Skattepengar
Han säger att den egentliga kostnaden för grävning, rördragning och inkoppling är mellan 200 000 och 400 000 kronor.

- Det här innebär en kostnad som omotiverat faller på skattebetalarna. Jag har sökt få information om inkopplingarna sedan april och har fortfarande inte fått den, säger Zakariasson.

Ingemar Harila förklarar att priset för va-inkoppling baseras bland annat på storleken på tomten, vilket gör att priserna varierar. Beräkningsmodellen är bestämd av kommunfullmäktige.

- Alla betalar sin anslutning, säger Harila.

Inga dokument
När NSD begär ut handlingar blir svaret från Harila att det är semestertider och att dokumenten kommer att dröja.

Senare meddelar Harila att det inte finns någon dokumentation varken för ansökan om va-anslutning, inga grunder till besluten och inte heller att beslutet finns dokumenterat.

"Ansökningar som kommit in till oss är oftast muntliga", meddelar Harila via mejl då han vägar svara på muntliga frågor.

Han skriver att det ska bli ändrade rutiner.

"Dokumentationen har varit bristfällig i ärenden för anslutningar av vatten och avlopp, vi håller på att upprätta nya rutiner för detta".

Smaksak
- Tjänstemän ska arbeta efter de politiska målen och det finns en delegationsordning. En del tjänstemän är drivande och det är en smaksak vad man tycker om det, det kan vara väldigt känsligt. Ibland tycker jag att politiken går in på detaljer och det tycker jag inte att vi ska göra, men det är en bedömningssak, säger Roland Kemppainen, kommunalråd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om