De valde Auschwitz

Två av Gränsälvsgymnasiet elever åkte till Auschwitz för att lära sig om den mörka historien. Men det räckte inte.- Vi ville göra projektet så unikt som möjligt, därför tog vi kontakt med en överlevare, berättar Malin Wikström.

Projetet gav Emilia Aasa och Malin Wikström nya insikter och kunskaper.FOTO: Kirsi Poikela

Projetet gav Emilia Aasa och Malin Wikström nya insikter och kunskaper.FOTO: Kirsi Poikela

Foto: Kirsi Poikela

ÖVERTORNEÅ2010-06-02 06:00
Malin Wikström och Emilia Aasa är förstaårsstudenter på naturvetenskapliga programmet på Gränsälvgymnasiet och läser ämnet projekt- och företagande. Eleverna ska där välja en projektidé som de ska förverkliga under läsåret. Under tisdagen visade eleverna på skolan upp sina arbeten.
Först var det tänkt att flickorna skulle göra ett mindre projekt.
- Vi tänkte ta oss runt Sverige utan pengar och se hur långt vi kom. Men vi kan inte göra några små projekt. Vi överdriver alltid, säger Emilia Aasa.
Åkte till Auschwitz
I stället valde de att lära sig om andra världskrigets mörka historia genom att besöka koncentrationslägret Auschwitz i Polen och även prata med en överlevare.
- Det får inte glömmas bort. Vi vill påminna om att det har hänt, säger Malin Wikström.
Redan samma dag de tog beslutet att åka till Polen bokade de biljetterna. Malin Wikströms mor fick lägga ut pengar tills de hittade sponsorer. Som inte visade sig vara svårt. Under de fyra dagarna i Polen besökte de koncentrationslägret i Auschwitz. För att få mer insikt letade de efter någon som varit där och överlevt. Men det var inte så lätt.
- De flesta ville inte prata om det och det var många som var sjuka, säger Emilia Aasa.
Nya insikter om livet
Men till slut hittade de en man
i Stockholm som de pratade med på vägen hem. Och det var han som gjorde största intrycket på dem.
- Jag kommer aldrig att glömma det. Det var en upplevelse. Vi fick nya insikter om allting. Här tar vi mycket för givet. Vi tänker aldrig på dem man har bredvid, hur mycket de betyder. Man förändras som person, säger Malin Wikström.
De dokumenterade allt och har nu haft redovisningar i skolan för både högstadie- och gymnasieelever.
Syftet med projektet var förutom att lära sig att arbeta självständigt i projektform även att få nya erfarenheter. De har de fått tillsammans med lärdomar för livet.

Fotnot:
Sammanlagt 23 elever har arbetat med olika projekt. Bland annat marknadsföring av Ishotellet i Jukkasjärvi. Några har målat och inrett av en myshörna i biblioteket och på fritidsgården. Två elever har gjort en dvd där förskolebarn sjunger på olika språk. Några gjorde även en undersökning om möjliga yrkesval för att få ungdomarna att stanna i kommunen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om