Mannen från vidderna

Han kallar sig lite skämtsamt mannen från vidderna på senaste cd-omslaget. Kompositören och stockholmaren Stefan Nilsson som åker till hemtrakterna i Kukasjärvi för stillhet och avkoppling.

Stefan Nilsson är emot att sätta sin musik i en genre. Under 80-talet betecknade han sig som en romantisk improvisatör.FOTO: Kirsi Poikela

Stefan Nilsson är emot att sätta sin musik i en genre. Under 80-talet betecknade han sig som en romantisk improvisatör.FOTO: Kirsi Poikela

Foto: Kirsi Poikela

ÖVERKALIX2010-08-16 06:00
Stefan Nilsson är en av de främsta i Sverige i att skapa filmmusik och har bland annat tilldelats Guldbaggen år 1998. Han medverkade i början av 90-talet i Ingmar Bergmans filmatisering Den goda viljan.
- I samband med filmen fick jag ett annat tänk om dramaturgi och berättande i film. Vad är det som är viktigt och vad är det som berör?
Sedan dess har hans musik kunnat avnjutas i flertalet filmer som Såsom i himmelen till Yrrol och i serier som Skärgårdsdoktorn till barnfilmer som Lotta på Bråkmakargatan.
Tornedalen på skiva
I samband med Yttersti släpptes en skiva som Haparanda, Pajala och Övertorneå kommun varit med och sponsrat. Det är en cd med ett bildspel som kan ses på datorn med låten Tornedalens solnedgång i ny tappning tillsammans med bilder som människor i trakten skickat. Cd:n trycktes i tusen exemplar för att först se om det finns ett intresse av den.
- Det här var kravlöst och jag gjorde det för att det var roligt.
Vanligtvis ingår ibland i hans skapandeprocess av filmmusik ångestfyllda nätter, jobbiga processer och bakslag.
- Det är en kick att ha gjort något bra och när andra gillar det. Man kan bli beroende av sökandet efter bekräftelse. Men nu har jag fått en distans till det och hittat andra värden i livet, bland annat kärlek, berättar han med ett leende.
Tillbaka till vidderna
Stefan Nilsson hittar sitt inre lugn i Norrbotten. Han har byggt en stuga bredvid barndomshemmet där brodern Krister bor vid Kukasjärvi.
- Norrbotten betyder otroligt mycket för mig, mer och mer. Det finns en längtan att åka hit. Det är väldigt få platser i världen som man kan uppleva den här sortens tystnad.
Stefan Nilssons senaste skivsläpp var ett soundtrack till Såsom i himmelen år 2003.
- Nu tänkte jag att det skulle vara dags igen. Jag försöker sätta ihop en tvåa då. Det skulle bli en blandmusik skiva i från filmerna från slutet av nittio-talet fram till nu.
fakta På cd-skivan En resa längs gränsen..
➤ Innehåller förutom låten Tornedalens solnedgång en instrumental version.
➤ Texten är skriven av Jim Forsberg och musiken av Bertil Rönnqvist
➤ Arrangemang och produktion, samt piano och keybord: Stefan Nilsson.
➤ Sång: Lärkan, som vill vara anonym och Mannen från vidderna (Stefan Nilsson)
➤ Violin: Lotta Hasselquist.
➤ Solo och kompgitarr: Jens Raven Holma
➤ Mix: Joakim Hasselquist Jarl
Bildspel: Biju Nair
➤ Förutom kommunerna finns Allan Lehto och Argo Arkitekter som sponsorer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om