Gallerian hotas av strejk

Foto: Göran Ström

Nyhetskrönika2009-04-03 06:00
Strejkviljan verkade ljummen hos de sju snickare och två betongare från Nåiden som arbetade på gallerian i Boden i går.
De är nu del av ett landsomfattande avtalsuppror, som omfattar 3 363 medlemmar. Men det har de fått knapphändig information om. Arbetarna funderade mest på om en lång strejk skulle leda till stress mot slutet av byggtiden, som löper ut i mitten av september.

- Elarna strejkade ju om att få längre byggtider. De fick jobba arslet av sig för att hinna ikapp sedan, sade lagbasen och snickaren Kent Kyrö, 33.
Han stod på knä på en ställning och petade med väggen till ljusgården som kröner den nya gallerian.
- Jag hoppas att det inte blir så långvarigt, sade han.
Jag hade med mig ett rörigt skrivet pressmeddelande från Byggnads till snickarna på Gallerian. Med det försökte jag förklara för byggarna varför de blivit varslade. Jag misslyckades. Birger Frohm, 38, tittade granskande på mig och sade:

- Jag vet inte riktigt vad det gäller.
Hans kollega Peder Boström, 36, tyckte likadant.
- Hade det gällt lönen så hade man haft mer koll. Nu vet jag inte alls.
Tips till Byggnads: Då ni varslar medlemmar på ett bygge om strejk - se till att de får tydlig och klar information om saken.
Fackförbundet strider nu för att få behålla lönegranskning, att Byggnads kan se så att rätt lön betalas ut. Dessutom vill man ha ett kollektivavtal, som ska ersätta byggnads- och anläggningsavtalet. Utöver det vill facket bland annat utöka föräldralönen till tre månader och få nya regler för standarden i byggbodar.
Sveriges byggindustrier, BI, pressade facket genom att hänvisa till den ekonomiska krisen. BI:s verkställande direktör Bo Antoni talade om "parodiska förhållanden på byggarbetsmarknaden" och "en av de svåraste ekonomiska nedgångar som byggsektorn någonsin gått igenom".

Det berörde inte snickaren Arne Blom, 59, som stod på gallerians tak i går.
- Strejkviljan är alltid på topp. Vi kan inte backa bara för att det går lite tungt. Det går inte att göra som Metall och gå ner i lön, sade han.
Det kanske är mörkt för byggarna nu. Men det har varit mycket värre.
Jag gick ut gymnasiets bygglinje i Boden 1993. Då hängde branschen på repen. 20 434 personer blev uppsagda i landet under året. I fjol var den siffran 6 825. Nyutbildade snickare tog sina hammare och gick raka spåret ner i källaren. Få kom upp igen, många sökte sig till annat.

Men en del tog sig igenom krisen. En av mina klasskamrater, Fredrik Berg, arbetade i går med att bygga den nya relaxavdelningen högst upp på hotell Bodensia. Han fick sluta på Vittjärsvhus då bolaget konkursade, men började på företaget Quadro.
44-årige Tore Olsson stod högst upp i hotellet och skruvade plywood. Han hade sett förbundsordföranden Hans Tilly på Aktuellt och visste vad han skulle svara då jag frågade hur klokt det var att strejka i en lågkonjunktur.
- Men om det är högkonjunktur så ska man inte heller få strejka för då är det för mycket att göra. Så det är svårt att säga något om det där.

Bodensiabygget är inte varslat om strejk. Birger Frohm, Nåiden-snickaren, trodde i går att Byggnads valde gallerian för att det drar ögonen till sig.
- Tar man ut det så blir det uppmärksamhet, och då kommer ni i media, sade han och skrattade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om