Amputerade kalvens ben – istället för avlivning

Istället för att avliva kalven valde lantbrukaren att låta benet amputeras. Det har lett till ett åtal om djurplågeri.

En kalv (inte på bild) plågades genom att benet amputerades. Det anses i åtalet mot lantbrukaren som ska upp i tingsrätten nästa vecka.

En kalv (inte på bild) plågades genom att benet amputerades. Det anses i åtalet mot lantbrukaren som ska upp i tingsrätten nästa vecka.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Norrbotten2021-10-15 09:39

Kalven (nötkreatur) föddes med krokiga framben och då beslutade lantbrukaren först att bandagera benen på den nyfödda. Det gjorde bara problemet värre, i alla fall på ena benet. Ett öppet sår bildades och då beslutade sig lantbrukaren för att ta kalven till veterinär för att amputera benet. En svensk veterinär nekade förfrågan eftersom det inte anses vara lämpligt enligt svensk praxis.

Då testade lantbrukaren lyckan i Finland istället. En finsk veterinär amputerade benet på kalven i höjd med kotleden. Kalven fick en gipsprotes längst ner på benet och resterande del av frambenet gipsades.

Länsstyrelsen bedömer att det orsakat kalven ett gravt och onödigt lidande under hela djurets liv. Den borde ha avlivats när bandageringen inte fungerade, skriver man i beslutet. Istället har kalven fått lida. Först genom att ha svaga fotleder, sedan genom en amputation där kalven har tagit direkt stöd i marken med den amputerade benstumpen. När länsstyrelsen gjorde kontrollen hade kalven gått med gips i ungefär tre veckor. Den gick utomhus i en hage tillsammans med en stor tjur, vilket också ansågs olämpligt. Den borde ha fått ett särskilt utrymme för vård.

Lantbrukaren från Norrbotten åtalas därför, misstänkt för djurplågeri, och ska ställas inför rätta i tingsrätten nästa vecka.

Lantbrukaren har vid förhör förnekat brott och menar att hen har litat på sin veterinärkontakt i Finland och att kalven skulle hållas vid liv för att inte stressa kon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!