Vägbygge igång trots att beslutet är överklagat

Arbetet med Nordöstra länken i Malmberget har påbörjats, trots att beslutet om vägen inte vunnit laga kraft. Skyltar är uppsatta, utstakning och skogsröjning pågår. Nu har en anmälan om brott mot plan- och bygglagen kommit till länsstyrelsen.

Foto:

MALMBERGET2011-01-27 06:00

När gruvan expanderar måste hus och vägar flyttas. De nya vägarna från Malmberget är planerade, men besluten har inte vunnit laga kraft.

Bygget på gång
Trots det är vägbygget redan på gång. LKAB har satt upp skyltar om arbetsställe Östra länken, röjt skog, påbörjat utstakningar vid kyrkogården och vid Mellanvägen har en kort väg byggts för timmeravverkning.

Boende i Malmberget har lämnat in en överklagan till länsstyrelsen och anmält detta som brott mot Plan- och bygglagen.

De vill inte se naturområden skövlade genom gruvnäringen.

De har överklagat kommunfullmäktiges beslut om att ändra detaljplanen och ärendet handläggs hos länsstyrelsen.

"LKAB ligger i framkant"
I brevväxling med Gällivare kommun skriver miljö- och byggchef Sture Sundquist att LKAB bedriver skogsvård i området.

LKAB:s ansvarige säger däremot att de ligger i framkant inför vägbygget.

- Själva processen med vägbygget är inte alls klar, det vi gjort i framkant är att gallra skogen och gjort en upplagsplats på Mellanvägen. Vi har sökt avverkningstillstånd inför vägbygget, men har nu beslutat att avvakta tills beslutet vunnit laga kraft. Om det blir beslut om att bygga en väg, då är det vi som förbereder. Man måste hugga ner träden först, men det har vi inte för avsikt att göra förrän vi får klartecken, säger Solveig Danskog, avdelningschef för infrastruktur LKAB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om