Snöhögar skymmer sikten

Den stränga vintern med kraftiga snöfall gör att snösvängen inte hinner med. Snöhögar stora som hus skymmer sikten för trafikanter i Malmberget. - Det har kommit våldsamma volymer av lätt snö. Snöhögarna ska bort, säger gatuchef Alf Waara.

MALMBERGET2011-01-19 06:00

De enorma snöhögarna, som finns i centrala Malmberget, skymmer sikten och innebär risker för gångtrafikanter och bilister.

- Snöhögarna ska köras bort till snötippen på Kavaheden, men vi har inte hunnit överallt, säger Alf Waara, gatuchef i Gällivare kommun.

Snö från oktober till maj
Snöröjningen kostar ungefär en miljon per månad under vintersäsongen som varar från oktober till april, i bland får plogbilarna rycka ut ännu i maj månad.

- Budgeten är kring sju miljoner och 2010 gick vi över budgeten med en halv till en miljon kronor. Det var en relativt tidig vintersäsong, säger Alf Waara.

Ett stort bekymmer för snöröjningen är de privata fastighetsägare som dumpar snö på gatorna, enligt Alf Waara.

- De anlitar privata traktorer som för ut snö i alla korsningar och det är inte tillåtet. Det är ett jäkla bekymmer och ger hur mycket extrajobb som helst. Snön ska läggas ut på den egna fastigheten och ryms den inte där, så får de köra till snötippen på Kavaheden.

Alla gator ska isrivas
Snöröjningen sköts av entreprenörerna Ola Hansson och Göte Lunds åkeri.

- Det finns omkring 15 maskiner i gång när det är full snöröjning. Kommunen har en egen utrustning och vi anlitar även BDX om vi behöver mer, de är sista reserven, säger Waara.

När snödjupet är sex cm kallas röjarna ut.

Mindre klagomål
- Jag upplever ändå att det är något mindre med klagomål den här vintern än förra vintern. Samtliga gator ska isrivas från vecka 10. Det är sex veckor dit. Vi ser ljuset i tunneln nu, säger Alf Waara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om