Nya vägar skapar huvudbry

Än en gång ska ett större samråd hållas, innan beslut tas om de nya huvudlederna i Malmberget.Nya vägar föreslås gå via Ormkullen, samt via ängen mellan Murgatan och Elevhemsområdet.

MALMBERGET2010-05-07 06:00
När gruvan expanderar aktualiseras flera nya vägbyggen i Malmberget. Vägen till Koskullskulle kapas år 2012. Exakt hur vägarna ska gå, är inte klart. Ett 20-tal skriftliga synpunkter har kommit till kommunen.
4 Malmbergets s-förening uppfattning är att huvudgatan ej ska dras nära Malmstaskolan. De anser att Bergmansvägen och Murgatan inte tål den ökade trafikbelastningen och bör breddas. De vill bredda Murgatan och Bergmansvägen så även en gång- och cykelväg får plats. De vill ha en ny väg mellan Koskullskulle och Östra Malmberget.
4 Jan-Erik Barrelöv, med flera boende på Kilen, tycker att vägförslaget Bergmansgatan-Väst-ra länken är bra då sträckan till Malmbergets centrum inte blir för lång.
4 Boende på Murgatan anser att en ny väg nära Elevhemsområdet är mycket negativt då ett stort grönområde försvinner och fastighetsvärden sjunker. De ser hellre en vägdragning via Malmstaskolan.
4 Familjen Henriksson, boende i kvarteret Spoven skriver: "Bygg vägen, men kompensera fastighetsägare som blir berörda, på samma sätt som fastighetsägare blivit kompenserade på Elevhemsområdet." Det vill säga med inlösen och nya fastigheter.
Isolerad ö
4 Om den "Södra Länken" slopas, innebär det en mil längre väg mellan östra och västra delarna av Malmberget. Den östra riskerar att bli en isolerad ö. Det anser Helene Larsson och Lars Ek, som inte heller motsätter sig en inlösen av sin fastighet.
4 Roland Holmgren och Erik Lind, Malmbergets s-förening, anser att kvarteret Spoven får stryka på foten och kravet är inlösen av fastig-heter.
4 Fastighetsägarna Isaksson, Larsson och Gustavsson på Murgatan protesterar bestämt mot att grönområdet tas i anspråk för en högtrafikerad väg nära villorna och tar bort barnens enda lekplats i området.
4 Boende på Spiran och Svanen skriver att de inte vill bo på kanten till ett gruvhål. De begär inlösen av fastigheterna. "Meja inte ner grönområden och skog. Det är vansinnigt att dra en massa dåliga vägar som gör stora ingrepp i naturen. En långsiktig lösning krävs. Vi vill inte leva och bo så här."
4 Familjen Anderman anser att detaljplanearbetet bör stoppas. De åberopar att de inte finns laglig grund för att försämra kommunikationerna mellan västra och östra Malmberget. De anser att arbetet med att utreda deformationer och sättningar i marken bör slutföras och under tiden bör man endast flytta vägen succesivt och så nära staketet som möjligt.
Vid gårdagens miljö- och byggnämndsmöte, beslutades att utlysa ännu ett möte den 24 maj, där sakägare och allmänhet får säga sitt.
Väg nedanför kyrkogården
- Vi ska presentera bättre illust-rationer på de två huvudvägarna. En väg föreslås gå nedanför kyrkogården och över Ormkullen. Vägen vid Malmstaskolan är spolad. Om man väljer att inte bygga väg över ängen vid Murgatan, så blir det väldigt långt mellan östra och västra Malmberget. Östra länken är tänkt att gå parallellt med Mellanvägen nedanför OK, säger ordförande i nämnden Ulf Normark, som tillägger att hans mening är att dessa stora frågor ska avgöras i fullmäktige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om