Nya Malm-berget tar form

Under kulturveckan visar LKAB och Projekt Nya Gällivare sina utställningar i gamla Gunillaskolan. - Jag känner ju sorg när Malmberget måste flyttas, men det är positivt att Gällivare växer och är på G, säger Göran Fornell.

LKAB:s informatör Maritha Mossberg och besökaren Göran Fornell studerar LKAB:s modell över Malmberget. FOTO: Marie Ridderström

LKAB:s informatör Maritha Mossberg och besökaren Göran Fornell studerar LKAB:s modell över Malmberget. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2010-10-02 06:00
Intresserat studerade han i fredags LKAB:s nya modell över Malmberget, där de väldiga malmkropparna reser sig under samhället, vilket kräver att människor och hus måste flytta på sig.
- Jag var fyra år när jag flyttade till Malmberget, min far var byggmästare och byggde kyrkan i Malmberget. Jag flyttade när jag var 25 år och bor nu i Tierp. Jag har alltid haft en kärlek till Malmberget och har nu köpt en timmerstuga på Dundret, säger Göran Fornell.
"Siste man släcker lyset"
Utställningsbesökarna talar med glädje om Malmbergets fornstora dagar. Om hängbron över Kaptensgropen som sammanband Kilen och Hermelin på 50-talet. På den tiden hade Malmberget hade tre biografer, Roxy, Saga och Savoy.
- Nu kanske kyrkan måste flyttas. Sista man släcker lyset, säger Berit Myrholm.
- Vi växte upp på Kilen och Ormkullen. Helt underbara områden på den tiden, mycket barn och vackra omgivningar, säger Lis-Marie Myrholm.
De hoppas att en del av de kulturminnesmärkta timmerhusen, som är både vackra och välbyggda, ska räddas för eftervärlden.
Informatör Maritha Mossberg visade besökarna runt och berättade om utställningarna.
20-tal malmkroppar
I över 100 år har järnmalm brutits i Malmberget. Först i dagbrott, sedan under jord. Det finns ett 20-tal malmkroppar i Malmberget och malmen blir finare ju längre ner man kommer och ingen vet var malmkropparna slutar.
Projekt Nya Gällivare drivs av kommunen, näringslivet och LKAB under åren 2009-2012. Även medborgarna ska aktivt delta i framtagandet av en vision för det nya Gällivare.
Situationen i Gällivare kommun är unik och därför startar planerna med ett visionsarbete. Målet är att Malmbeget och Gällivare ska vara trygga och attraktiva samhällen, före, under och efter flytten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om